Wedstrijden

AZ – FC Groningen in de media: ongeslagen december uit

Jesper Karlsson was weer belangrijk voor AZ en dat viel ook de pers op

AZ won gisteren de laatste wedstrijd van het jaar tegen FC Groningen en daarmee is dit dan ook het laatste rondje langs de pers van 2021. Waar deze rubriek met een valse start begon na de tegenvaller in de uitwedstrijd tegen De Trots van het Noorden, eindigt hij het jaar al een stuk beter met de winst tegen dezelfde club. Al zou een oud-coach van AZ die redenering waarschijnlijk scorebordjournalistiek genoemd hebben. In deze editie bespreken we de snelle rode kaart, de fraaie goal van Karlsson en de ongeslagen december-reeks.

Snelste rode kaart in jaren

De wedstrijd begon direct al goed, na iets meer dan 3 minuten stond Groningen met tien man. De Telegraaf melde dat het de snelste rode kaart in zeven jaar was in de eredivisie. Een voordeel voor AZ dus, al werd het niet verzilverd zag Het NHD: “Direct wankelde Groningen: een fraaie voorzet van Jesper Karlsson kwam aan bij rechtsbuiten Yukinari Sugawara, die snoeihard raak schoot. De VAR zette vanwege buitenspel echter een streep door het doelpunt.”

Groningse muur

Maar het goede begin werd niet vervolgd zag het AD: “Thuisploeg AZ trok aanvankelijk nog ten strijde in een veelbelovend tempo, maar gaandeweg de eerste helft leek het team zelfvertrouwen te missen toen de echt grote, uitgespeelde kansen uitbleven.” En dat kwam ook door de tegenstander zag Het NHD: “Daarna bleek de muur van Groningen ook met een steentje minder behoorlijk efficiënt. Tegenhouden, tegenhouden, tegenhouden, was het devies van de Groningers, die een teleurstellend seizoen doormaken. ’Naar achteren’, bleef de luidruchtige Groningen-trainer Danny Buijs maar roepen richting zijn spelers. Die gehoorzaamden massaal.”

Alkmaarse belegering

Na de rust werd het tempo opgevoerd en namen de kansen toe zag De Telegraaf: “Na rust ging de Alkmaarse belegering van het Groningse bastion vrolijk verder en nadat de jonge achttienjarige invaller Yusuf Barasi tweemaal dicht bij een treffer was, sloeg goudhaantje Karlsson met een linkse zwabber in de bovenhoek. Wat een aankoop is de Zweed, die tegen FC Groningen alweer zijn vijftigste duel voor AZ speelde. Met 19 goals en 15 assists kan Karlsson topcijfers overleggen.” Het AD benadrukt na de goal het belang van Jesper’s nieuwe contract: “Met zijn achtste treffer van het seizoen benadrukt de Zweed zijn belangrijke rol bij het huidige AZ. Niet voor niets werd zijn contract onlangs met een jaar verlengd om eventuele belangstellende clubs in de winterstop af te schrikken.”

Matchwinner Karlsson

Niet alleen de pers was lyrisch over de Zweed, de coach en aanvoerder spraken beide ook lovend over hem: “Een hele mooi goal’, vond Wijndal. ‘We creëerden weinig kansen, maar dan is het hopen op een moment van Jesper.’ Zijn trainer sluit zich daarbij aan. ‘Fijn dat je zo’n speler in je ploeg hebt. Jesper brengt creativiteit en doelgerichtheid. Hij kan uit het niets wat creëren en dit was echt een wonderschone goal.”

Zelf was hij er beduidend kalmer onder: “Een goed doelpunt in een frustrerende wedstrijd. Ik kwam vaak in de situatie vandaag, maar deze is lekker. Nu moeten we het in januari doorzetten.” Na zo’n belangrijk aandeel in de winst was er dan ook maar een iemand die Man of the Match kon zijn bij ESPN.

Jesper Karlsson scoorde tegen FC Groningen

We komen weer te staan waar we horen

Voetbalmaand december is afgesloten en wat voor voetbalmaand. De kop van het NHD had vatte het in één zin goed samen: “AZ beleeft de perfecte maand: ook wedstrijd nummer zeven in december wordt gewonnen.” Owen Wijndal was dan ook zeer tevreden. “We komen weer te staan waar we horen” en vervolgt hij “Als je ziet waar we vandaan komen, na zoveel nederlagen, dan zijn we goed bezig.” Maar AZ is nog niet klaar verzekerd hij: “Nu is het de bedoeling door te gaan waar we mee bezig zijn. In het nieuwe jaar moeten we de weg naar boven verder inslaan.” Cijferman van Voetbal International Michel Abbink vat de maand aansluitend samen:

Thimo Spee
Sinds kleins af aan al bezig met onze club uit Alkmaar Zaanstreek. Na een paar jaar een seizoenkaart gehad te hebben en meer bezig te zijn met de tribune als het spel, is het nu vooral met een kritische en analytische blik ernaar te kijken. Door mijn studie journalistiek te Utrecht kan ik dat nu ook in de praktijk brengen.

Comments are closed.

0 %