website laten maken in alkmaar
Wedstrijden

AZ doet zichzelf tekort met gelijkspel tegen Manchester United

AZ en Manchester United zijn vanavond in Den Haag niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. Anders dan de uitslag doet vermoeden was het een leuke wedstrijd. In een sfeervol Cars Jeans Stadion waren het met name de Alkmaarders die zich van hun beste kant lieten zien. De ploeg van Slot toonde zich onbevangen en voetbalde zich naar een handvol kansen. Met name via Idrissi werden de gastheren een aantal keer gevaarlijk, maar steeds was het De Gea die op zijn post stond. De wedstrijd eindigde zodoende in 0-0. 

De eerste paar minuten speelden zich voornamelijk af op de helft van AZ. De ploeg van Arne Slot was duidelijk even aan het aftasten, maar gooide al snel de schroom van zich af. Dat resulteerde in een handvol corners en wat gevaarlijke momenten. Onder aanvoering van een uitblinkende Midtsjø werd de bal lekker rondgespeeld en kregen de Alkmaarders via Idrissi de meest serieuze kans, zijn schot van afstand werd echter gekeerd door De Gea. Er lagen zeker meer mogelijkheden maar omdat een aantal keer de diepgaande spelers over het hoofd werden gezien was het 0-0 bij de rust.

Initiatief

Ook na de pauze bleef AZ het initiatief houden maar weigerde het Manchester United echt pijn te doen. In de beginfase braken de Alkmaarders twee keer door aan de rechterkant, was de voorzet goed, maar stond er niemand bij de tweede paal om de bal binnen te lopen. De ploeg van Slot claimde ook nog een strafschop na een handsbal van Lindelof maar arbiter Mazeika weigerde de bal op de stip te leggen.

Dat Solskjær er niet gerust op was bleek wel na een uur spelen. De trainer van de Engelsen greep in en bracht sterspeler Rashford binnen de lijnen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ondanks de wissel bleef AZ de bovenliggende partij en werd met een vlammend schot van Wijndal wederom gevaarlijk, het was echter opnieuw De Gea die alert was. De doelman moest even later het antwoord schuldig blijven op een pegel van Idrissi, die tot opluchting van de Engelsen rakelings naast vloog.

Idrissi

AZ rook bloed en bleef op de deur beuken van de Mancunians. Wederom Idrissi, de gevaarlijkste man van het veld, ondernam een doelpoging, die ditmaal op de vuisten van De Gea uiteenspatte. In de slotfase werden ook de bezoekers nog tweemaal gevaarlijk via Rashford en Lingard, waardoor de Alkmaarders gewaarschuwd waren en geen onnodige risico’s namen. De wedstrijd eindigde zodoende zoals hij begonnen was, al zat er zeker voor de thuisploeg meer in.

Karakteristieken

Doelpunten: 

Gele kaarten: Dalot

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens, Wijndal; Midtsjø, De Wit (86′ Hatzidiakos), Koopmeiners (c); Stengs, Boadu, Idrissi

Opstelling Manchester United: De Gea; Dalot, Lindelof, Rojo, Williams; Gomes, Matic, Fred; Mata (83′ McTominay), Greenwood (77′ Lingard), James (63′ Rashford)

Foto: Pro Shots | Joep Leenen

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar