AZ heeft zojuist een uiteindelijk benauwde zege op Willem II geboekt. In Alkmaar was de thuisploeg veel beter, maar bracht het zichzelf nog onnodig in de problemen. Ben Rienstra kopte zijn broodheer halverwege de eerste helft op achterstand, waarna Alireza Jahanbakhsh vanaf de stip de stand in evenwicht bracht. In de tweede helft bezorgden Til en Weghorst hun ploeg vervolgens een dubbele voorsprong. Door de aansluitingstreffer Azzaoui en rode kaart voor Weghorst werd het nog even spannend, al kwam de winst niet meer in gevaar. 

In de eerste helft had AZ voetballend wel een overwicht, al had het moeite om een gaatje te vinden in de Tilburgse defensie. Tot overmaat van ramp kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Uitgerekend Ben Rienstra was de doelpuntenmaker. De huurling van AZ kopte een voorzet van de rechterkant resoluut achter Marco Bizot. De Alkmaars reageerden direct en openden de jacht op de gelijkmaker. Deze zou uiteindelijk tien minuten voor rust vallen. Jahanbakhsh schoot vanaf de stip raak nadat Blom een overtreding op Weghorst had geconstateerd.

Doordrukken

Na de rust ging AZ door en wilde het zo snel mogelijk de 2-1 forceren. Uiteindelijk duurde het nog geen tien minuten voordat deze ook daadwerkelijk viel. Guus Til rondde op aangeven van Wout Weghorst beheerst af. De gastheren hadden Willem II vervolgens in tang en de derde Alkmaarse treffer hing eerder in de lucht dan de Tilburgse tweede. Wout Weghorst zou uiteindelijk de trekker overhalen en die derde goal ook daadwerkelijk maken. De aanvoerder chipte de bal oog in oog met Branderhorst koeltjes over de keeper heen.

Moeilijk

Willem II probeerde hierna met de moed der wanhoop terug te komen in de wedstrijd maar AZ bleef de beste mogelijkheden de betere ploeg. Na een grote mogelijkheid voor Ogbeche kreeg AZ via Dos Santos de kans op het duel definitief in het slot te gooien. Voor een leeg doel mikte de invaller echter op de onderkant van de lat. Hierdoor bleven de Tilburgers in leven, zeker omdat Azzaoui vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer maakte. Doordat Weghorst niet veel later zijn tweede gele kaart kreeg vanwege hands volgde nog een aantal spannende slotminuten. De onverdiende gelijkmaker zou uiteindelijk niet vallen.

Karakteristieken

Doelpunten: 25′ Rienstra 0-1, 35′ Jahanbakhsh 1-1, 54′ Til  2-1, 65′ Weghorst 3-1, 85′ Azzaoui 3-2

Gele kaarten: Weghorst (AZ) Peters (Willem II)

Rode kaart: Weghorst 2x geel (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Midtsjø, Koopmeiners, Til; Jahanbakhsh (74′ Dos Santos), Weghorst (c), Helmer (74′ Seuntjens)

Opstelling Willem II: Branderhorst; Heerkens, Lachman, Peters (41′ Lewis), Van der Linden (72′ Ogbeche), Tsimikas; El Hankouri, Chirivella, Rienstra; Haye, Velikonja  (33′ Azzaoui)

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

35 Replies to “AZ derde na overwinning op Willem II”

 1. Kevin Blom = roelof luinge 2.0

  Hard gewerkt en passie. Hatzikidee veel fouten. Deze jongen is nog niet klaar voor het grote werk.

  Weer dezelfde fout als veel wedstrijden als vorig seizoen. Kwartier voor tijd weer achteruit lopen en je ziet weer dat het fout gaat.

  En ja flippie Dos Santos was weer bar slecht. Volgens mij ligt hij samen met papa Johnny samen in bed

  1. Volgens mij hebben we gewonnen na een heerlijke wedstrijd. Waarom dan AZijnzeiken…

   1. Heerlijke overwinning maar we hebben niet goed gespeeld vaak onnodig balverlies en verkeerde keuzes aan de bal.

  2. Ik moet het opnemen voor Hatzidiakos want die jongen gaan we nog veel van genieten achterin hij leert steeds meer en begint een goede versterking te worden voor AZ

   1. Idd, hij speelt steeds beter.
    Zag hem ook regelmatig tekeer gaan tegen slap handelen van de middenvelders.
    Gaat goed komen met deze jongen.

 2. Tot de 3-1 speelden we een goede pot. Midtsjo liet weer een hele hoop goede dingen zien, Svensson en Jahanbaksh lopen samen als een trein en Weghorst is ook belangrijk in het voetbal. Ik vond het prachtig hoe er werd gereageerd op die belachelijke 2e gele kaart van Weghorst. Blom was overduidelijk de allerslechtste op het veld. Ik hoop wel dat Van den Brom niet Friday maar een ander een kans geeft. Die is in alles nu zo de tegenpool van Weghorst.

  Tot 17 december zijn er een hoop punten binnen te halen, jammer dat we die niets zeggende oefeninterlands tussendoor krijgen.

 3. Wat een powerplay van AZ,.. echt genieten!
  Ik hoop dat de jonge onervaren spelers op dit niveau snel leren want AZ geeft deze wedstrijd uit handen en het was dan ook angstig wachten op het eindsignaal.
  Neem bijvoorbeeld een Hadzidiakos die in de laatste 2 minuten de bal naar voren schiet terwijl de bal naar Bizot 30 meter achteruit moet natuurlijk om het spel te vertragen.
  Nu kwam de bal bij Willem ii en werd het nog onnodig billenknijpen.
  Je mag het die jonge spelers niet kwalijk nemen maar als je gaat voor het kampioenschap moet dit er héél snel uit!
  Werk aan de winkel voor de coaching…

 4. Nu kijken wat Feijenoord tegen Ado en Ajax tegen utrecht gaat doen.
  Dit AZ zit in een flow en barst van het zelfvertrouwen. Joris werd wel gemist als aanjager op het middenveld. Helmer is een groot talent maar heeft het toch nog wel moeilijk op dit niveau en kan de inbreng van Overeem nog niet weg poetsen.

  1. Met alle respect, aan een flow heb je niets want aan een zogenaamde flow komt een einde en dan?
   En met Ajax en Feijenoord heb je in principe niets te maken want zo goed zijn ze niet.
   Alleen met je eigen team bezighouden en het hele seizoen voor de volle winst gaan en dan ga je misschien een keer onderuit.

 5. Billenknijpen we speelde niet goed er werd teveel gelopen met de bal, gewoon proberen 1 keer te raken op de helft van de tegenstander vooral Helmer speelde ongelukkig maarja jeugdigheid.

 6. Geen geweldig voetbal
  Veel fouten
  Maar met hard werken kom je ook een eind.
  Prima overwinning.
  Het enige wie vandaag echt slecht was is Blom.
  Wat floot deze klootviool az tegen….

 7. Niet te geloven dat Johnny voor de 388e Dos Santos in laat vallen!!!
  Hoe blind moet je zijn!!!???…..
  Die Blom moet nooit meer mogen fluiten!!
  Billen knijpen maar toch 3 punoen.

 8. Zoals Jullie van mij weten hou ik altijd mijn hand boven die jonge jongens.
  Maar ik word helemaal MAF van DS!!!!
  Hij pakt zijn kansen niet en speelt tegen zijn eigen team???

  Die fluit idioot had de pik op Weghorst, wat een DWAAS!!!!!!!!!

 9. Ik heb een heel vreemd fenomeen geconstateerd. Iets wat een splijtzwam in de groep genoemd kan worden.
  Bij de goal van Til lopen de eigen jongens naar Til toe en gaan de aankopen naar Weghorst. Hetzelfde gebeurde ook toen Jahanbaksh die vrije trap wou nemen, stonden Koopmeiners,Helmer en Til op hem te tieren. Aankopen vs Eigen jeugd. Jahanbaksh/Weghorst/Svensson vs Til,Helmer,Koopmeiners en Ouwejan.
  Vd Brom blijft een naieve en wereldvreemde flapdrol. Misschien dat Mounir Til op zijn vingers kan tikken voor dit wangedrag, aangezien hij zegt van hem veel te leren(duhh van vd brom leert niemand wat). Al heb ik vaker gezegd dat aankopen tegenwoordig minimaal van het niveau Jahanbaksh,Dembele,Svensson of Vincent Janssen moeten zijn, want onze jeugd is beter dan aankopen als Weghorst(al doet hij het oke), Wuytens, Bizot, Friday en dat soort middelmaat.

   1. Hoezo???
    Ik BEGRIJP jou niet!!!
    Ik heb toch NIKS van je aan?????????
    Schendelaar als keeper en de rest ken je

   1. Bizot = Schendelaar
    Weghorst = Boadu
    Wuytens = Bakker/v. Rhijn

    Svensson en Jahanbaksh zijn dus de enige aankopen die aanduidbaar beter zijn dan de eigen jeugd. Vlaar was een mooie poging, maar die hield het dus maar 1 seizoen vol. Vejinovic is niet beter dan Koopmeiners. Kortom, enige wat ik vraag, of enorme vuurwerk op de transfermarkt of de natuur zijn werk laten doen(jeugd in blijven passen). Ben wel bewust van het feit dat het gewoon moeilijk kopen is met onze mogelijkheden, maar zo een Mahi(mits hij doorgroeit) zou een aankoop zijn die beter is dan wat we al hebben, namelijk Boadu, die weer de plaats van Friday moet innemen als 2e spits. Kanon, mits onder de 24 jaar, zou een mooie toevoeging zijn op Hatzidiakos, een powerhouse naast onze vriend zou hem mooi aanvullen. Bakker is toch een beetje van hetzelfde. Luckassen is ook geschikt, maar die is al weggekocht. Ik mis veel creativiteit op het middenveld, zou Bel Hassani wegdoen en Maher terughalen. Sergio Padt lijkt me een verantwoorde aankoop als keeper. Die mag een jeugdspeler wel in de weg zitten. En voor de rest een beetje goed scouten, want zo een Svensson is formidabel werk van de heren. Ze kunnen het wel.

    1. Okay, dus onze topscorer Wout (nog steeds 3e landelijk) kan maar beter vervangen worden door Boadu?
     En je wilt graag troublemaker Mahi naar Alkmaar halen?
     Vejinovic niet beter dan Koopmeiners? Korte termijn visie?
     Je mist creativiteit op het middenveld? Of te wel van Overeem doet maar wat?
     Midtsjo geen goede nieuwe aankoop volgens jou?

     Sorry hoor, maar wat jij schrijft raakt imho kant noch wal.

 10. Prachtige wedstrijd om te zien, hoog amusementsgehalte. Op weg naar de auto op P9 hadden we het zelfs nog over de wedstrijd, en dat was alweer heel tijdje terug.

  1. Nou zolang geleden was de wedstrijd tegen Utrecht ook niet. Maar oké, amusementzwaarder heel hoog. Er gaat best wel veel mis maar het spel is vaak 1 keer raken en dan kan er ook meer misgaan. Maar ook wij hebben heel veel goede dingen gezien en genoten van het spel en de twee Noren.Wat zijn die goed zeg.

   Het gaat ooit nog een keer mis met Blom in Alkaar. Die zal nog wel eens een keer belaagd worden ben ik bang. Hoewel ik van mening ben dat de handsbal van Weghorst bijzonder onhandig vond verdenk ik Blom ook van legisme. Hij moet toch wel genoten hebben dat hij Weghorst een rode kaart kon aansmeren. Ik vind zelfs ‘een goede scheidsrechter hoort en ziet niet alles’. En daar had dit uitstekend bij gepast.

 11. Eindelijk heeft Weghorst door dat hij in de spits moet voetballen en niet telkens energie moet steken in ballen aan de zijlijn. En het betaalt zich meteen uit. Jammer dat Joris nog niet fit is, die kan Weghorst goed bedienen. Ik begrijp overigens niet waarom we niets horen over zijn blessure en over de anderen in de ziekenboeg. Ik vond ons Noorse tweetal vanmiddag erg sterk, energiek en vol passie. Daar beleven we veel plezier van. En DS heeft nu wel voldoende kansen gehad, niet meer opstellen. vdB moet zich doodschamen, er zijn toch wel andere opties????? Maar die ziet hij niet staan.

 12. Het heeft even geduurd (lees: erg lang), maar langzaamaan komen er spelers op goede plekken en gaan aanvallen beter lopen. De 1-2 was een beauty, dit voetbal lang niet gezien bij AZ.
  Svensson, Midtsjø, Ouwejan stonden er gelijk. Til en Koopmeiners (goed postuur!) ontwikkelen zich verrassend sterk tot nu toe. En dat terwijl de ziekenboeg vol zit.
  Ik zou Van Rhijn op de plek van Hatzidiakos zetten, stuk meer ervaring. Maar kom op vd B, wat doe je nog met spelers als Seuntjes en Dos Santos??? Dat kan toch écht niet meer man man man…!
  3e plek met een +4 doelsaldo, dat zegt genoeg over onze competitie, maar vermakelijk is het wel, op nationaal niveau dan, want internationaal zijn we uitgespeeld helaas.
  Al met al zie ik een frisser en leuker AZ dan de afgelopen jaren en dat geeft hoop 🙂

 13. Goede wedstrijd maar Helmer en Pantelis zijn er nog niet klaar voor… En Dos Santos ja, jammer leek een talent maar is Jupiler League Niveau

 14. Even wat anders:
  Het valt mij op, en dat al jaren dat de spelers en de leidsmannen bij de tos elkaar de handen schudden.
  En dat is netjes van deze mannen.
  Echter het begint gênant te worden wanneer dat op een nogal stuntelige manier gaat.
  De beide aanvoerders moeten kronkelig te werk gaan omdat ze dit gelijktijdig gaan doen en nogal primitief met elkaar in botsing komen.
  Voor de toeschouwers in het stadion en voor televisiekijkend Nederland komt dat storend en amateuristisch over!

  Ik stel voor dat de kapitein van AZ eerst de aanvoerder van de tegenpartij de handen laat schudden en dan hij, want dan sta je wat respect betreft al met 1-0 voor.
  En dat komt ook wat professioneler over…

 15. AZ fantastisch gespeeld. Jonge ploeg, jonge spelers dus ook fouten makend. De noren beginnen steeds beter te worden. Jammer dat de 2 tegengoals ontstaan door 2 foute breedtepasses. Een scheids voelde in het verleden wedstrijden en spelers aan. Tegenwoordig is het niveau zo slecht dat er verschillenden zijn die een dikke 0 halen. En laten wij nou net de allerslechtste treffen. Was er al bang voor toen ik zijn naam van de week las. Deze ploeg gaat steeds beter spelen er zit nog zo veel muziek in om te groeien. Denk wel dat er een klasse centrale verdediger bij moet om de rust en overzicht te bewaren. Dos Santos mn schoonmoeder had hem nog gemaakt.

  1. Allebei niet goed genoeg, die linksbuiten positie is al tijden een probleem. Helmer is goed bezig, maar vooralsnog gewoon te licht. Seuntjes had vorige winterstop al moeten verdwijnen, NAC-niveau, daar moeten we vanaf.
   Ook een vervanger voor rechts buiten (Jahanbakhsh) is een probleem (Dos Santos is écht passé), deze posities moeten beter bezet gaan worden= betere aanvoer voor Wout.

   1. De bewierookte Jahanbakhsh mag wel wat meer gaan oefenen op zijn voorzetten. Opvallende slechte ballen waar Wout niets aan heeft. Vaak veel te hard. Het doet verder niets af aan zijn geweldige inzet. Volgens de media ontstijgt hij het niveau AZ maar mijns inziens is dit voor hem de top omdat hij slechte momenten afwisselt met goede en daardoor (nog) niet constant genoeg is.

    1. Mee eens, Jahanbakhsh is tot nu toe niet constant genoeg met goede voorzetten (anders was ie allang weggeplukt), maar wel van grote waarde.
     Door zijn continue dreiging trekt hij tegenstanders naar zich toe, waardoor er ergens anders weer ruimte ontstaat.

   2. Dat ze nu nog te licht zijn kan ik me voorstellen maar volgens mij zit er enorme potentie in Helmer. Hij moet gewoon aan het hogere niveau ook wennen. Ook Kist, Jansen, Wernbloom, Henriksen etc moesten aan het hogere niveau wennen.
    En Seuntjes is al behoorlijk beter geworden. Hoe hij de passeerbeweging maakte en goed voor gaf op Santos vond ik uitstekend. Zonde om hem nu al te betitelen als te licht.

    1. Seuntjes is te licht. Hij draait al een tijdje mee en zou zijn kwaliteit allang moeten laten zien op een constant niveau. Hij is geen jeugd hè?
     Nu zijn we al blij als hij een wedstrijdje aardig mee doet of een keer een leuke actie heeft, dat kan niet de bedoeling zijn. Like I said, NAC-niveau en daar moeten we niet naar streven.
     Helmer is eigen jeugd en mág ook nog te licht zijn, maar dit mag niet ten koste gaan van het huidige spel en de resultaten van AZ.

   3. Dat van Dos Santos heeft iedere AZ fan al driehonderd keer geconstateerd.
    Echter onze coach Brom niet!!!
    Reden om de coach door te selecteren, weg wezen en ophoepelen!

Comments are closed.