AZ heeft met 0-5 gewonnen bij Astana in de Europa League
Wedstrijden

AZ deklasseert Astana ook in eigen huis

AZ heeft zichzelf vanavond een uitstekende uitgangspositie verschaft door in Kazachstan met 0-5 te winnen van FC Astana. De bezoekers waren heer en meester en kwamen na een half uur aan de leiding via Boadu. Na de pauze deden Midtsjø, Idrissi, Hatzidiakos en Boadu nog een duit in het zakje en liep de ploeg uit naar een eenvoudige overwinning. Het gat met Partizan Belgrado is daarmee vergroot tot vier punten, waardoor bij winst vanavond van Manchester United de Alkmaarders over drie weken genoeg hebben aan een puntje om te overwinteren. 

Ondanks dat FC Astana met vijf andere namen aan de aftrap verscheen ten opzichte van de heenwedstrijd, was het spel van de Kazachstanen niet veel beter. De thuisploeg trok zich terug en liet AZ het spel maken. De Alkmaarders maakten hier, zonder groots te spelen, dankbaar gebruik van. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de eerste kansen voor de ploeg van Arne Slot waren. Stengs zeg zijn inzet echter gestopt worden door Eric, terwijl Koopmeiners iets te hoog mikte.

Voorsprong

Toch kreeg AZ na een half uur loon naar werken. Myron Boadu, die eerder al een grote kans om zeep hielp, bracht zijn elftal aan de leiding. De spits gebruikte zijn lichaam goed, speelde zich zodoende vrij en schoot resoluut raak. In het vervolg van de eerste helft bleven de bezoeker de betere partij, al speelde het te slordig om tot meer grote kansen te komen. Dat was jammer want die ruimte lag er wel degelijk.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. De bezoekers hadden het overwicht en zochten naar openingen. Die werden uiteindelijk vlak na rust gevonden. Midtsjø draaide knap weg, speelde De Wit in, liep door en kreeg de bal terug van de middenvelder. Vervolgens haalde de Noor van een meter of twintig uit en liet Remi kansloos met zijn droge knal. Het bleek de nekslag voor Astana, dat het hierna liet lopen.

Beslissing

Het resultaat was een kansenregen voor AZ, wat al snel leidde tot de 0-3. Boadu ontsnapte aan de aandacht van de defensie van de thuisploeg en bood Idrissi een niet te missen kans. De Marrokaans international schoot vervolgens eenvoudig van dichtbij raak. Niet lang daarna leken de Alkmaarders zelfs de vierde treffer te maken, maar het doelpunt van Stengs werd ten onrechte geannuleerd wegens buitenspel.

Honger

Het zou echter uitstel van executie blijken. AZ toonde een gigantische honger naar meer en die werd gedeeltelijk gestild door Hatzidiakos. De verdediger streepte de bal uit een bijna identieke positie als afgelopen weekend achter de kansloze doelman van Astana. Er was vervolgens nog nauwelijks afgetrapt of Remi kon opnieuw vissen. Ditmaal was het Idrissi die de aangever was en Boadu die van dichtbij binnen kon werken.

Karakteristieken

Doelpunten: 29′ Boadu 0-1, 52′ Midtsjø 0-2, 57′ Idrissi 0-3, 74′ Hatzidiakos 0-4, 77′ Boadu 0-5

Gele kaarten: De Wit (AZ) Perthsuk (FC Astana)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson (60′ Sugawara), Hatzidiakos, Wuytens, Wijndal; Midtsjø (66′ Clasie), De Wit, Koopmeiners; Stengs (78′ Aboukhlal), Boadu, Idrissi

Opstelling FC Astana: Eric; Rukavina, Postnikov, Logvinenko, Shomko; Tomasov, Pertsukh, Maevskiy, Beysebekov; Khizhnichencko, Boadu

[foto via Pro Shots / Action Images]

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant