Wedstrijden

AZ boekt fraaie overwinning in Groningen

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft zojuist een grote stap gezet richting de finale van de play-offs. In Groningen waren de Alkmaarders met 1-4 te sterk voor de ploeg van Ernest Faber. Na een ietwat stroeve openingsfase kwam de ploeg van Van den Brom gaandeweg de eerste helft beter in het spel. Alireza Jahanbahksh zou vlak voor rust de openingstreffer maken. Na de pauze verdubbelde Wout Weghorst de voorsprong. Jesper Drost deed vervolgens iets terug namens de thuisploeg, waarna Calvin Stengs het tweeluik op fraaie wijze leek te beslissen. Weghorst maakte diep in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde door de vierde treffer te maken.

In de openingsfase lag het tempo vanwege de warmte niet al te hoog maar toch viel er genoeg te beleven in de Euroborg. De thuisploeg was aanvankelijk iets beter en kreeg twee aardige mogelijkheden. Beide keren was Alexander Sørloth dichtbij een treffer. Zijn eerste gelukkige poging ging over, terwijl Krul de daaropvolgende bal knap over de lat tikte. Op een poging van Drost hoefde de doelman niet te redden, de inzet van de middenveld ging centimeters naast.

Voorsprong

Hierna ging het tempo onder aanvoering van Van Overeem en Jahanbakhsh omhoog en werden de Alkmaarders ook gevaarlijk. De grootste kans was halverwege de eerste helft voor Luckassen. De verdediger onderschepte de bal en gaf het speeltuig vervolgens aan Jahbakhsh. De buitenspeler gaf de bal hierna panklaar op het hoofd van de doorgelopen verdediger, die nipt voorlangs kopte. In het vervolg van de eerste helft kwamen beide ploegen iets minder voor het doel, maar was het AZ dat op slag van rust op voorsprong kwam. Svensson bezorgde de bal in twee instanties bij Jahanbakhsh, die Padt in de korte hoek kansloos liet.

Kansen

In de tweede helft openden de bezoekers sterk en had het na een mooie combinatie al vlot een mokerslag uit kunnen delen aan de Groningers. Van Overeem stond aan het einde van een vloeiende aanval oog in oog met Padt, alleen vond de middenvelder de benen van de doelman vervolgens op zijn weg. Na het inbrengen van Van Weert kwam FC Groningen vervolgens weer wat beter in het spel, maar het gevaar werd meestal in de kiem gesmoord door het sterk spelende duo Vlaar-Luckassen. Beide verdedigers speelden zeer geconcentreerd en wisten overal net op tijd een voetje tussen te krijgen.

Doelpunten

Aan de andere kant was Weghorst wel succesvol. Na wederom een voorzet van Svensson schoot de spits op fraaie wijze raak in de korte hoek. De wedstrijd leek hiermee beslist, al kwam de thuisploeg een minuut later toch weer dichterbij. Jesper Drost werkte de bal uit de kluts achter de kansloze Krul. Vijf minuten later kon er echter alweer afgetrapt worden. Ditmaal was Calvin Stengs de man die bejubeld werd. Na een hakje van Van Overeem schoot het jonge talent de bal van net buiten de zestien prachtig in de verre hoek. Het was zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht en hij vergrootte daarmee de marge weer naar twee.

Beslissing

In het vervolg viel de thuisploeg met de moed der wanhoop aan maar gevaarlijk werd het niet. AZ bleef eenvoudig overeind en sloeg in de blessuretijd via Weghorst nogmaals toe. Zodoende zal het zaterdag dus met een ruime marge af gaan trappen bij de replay. Als het die niet meer weggeeft zal de ploeg van Van den Brom het waarschijnlijk op moeten gaan nemen tegen FC Utrecht, dat eerder op de avond met 1-3 te sterk was bij Heerenveen. De Alkmaarders kunnen dan revanche nemen voor de 2-3 nederlaag van afgelopen weekend tegen de Domstedelingen.

Karakteristieken

Doelpunten: 44′ Jahanbakhsh 0-1, 67′ Weghorst 0-2, 68′ Drost 1-2, 74′ Stengs 1-3, 90′ Weghorst 1-4

Gele kaarten: Vlaar (AZ) Bacuna (FC Groningen)

Opstelling AZ: Krul; Svensson, Vlaar (c), Luckassen (79′ Hatzidiakos), Ouwejan; Seuntjens, Van Overeem, Wuytens; Jahanbakhsh (46′ Stengs), Weghorst, Garcia (69′ Dos Santos)

Opstelling FC Groningen: Padt (c); Hiariej, Mesimivic (70′ Baas), Reijnen, Davidson; Drost, Bacuna, Jenssen, Idrissi; Sørloth (58′ Van Weert), Linssen (70′ Hrustic)

Foto’s: Ed van de Pol | Pro Shots

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com