Wedstrijden

AZ boekt belangrijke zege bij Heerenveen

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft vanmiddag goede zaken gedaan door te winnen van SC Heerenveen. Doordat Vitesse en Twente eerder al punten lieten liggen klimt de ploeg van Van den Brom naar de vierde plaats op de ranglijst. In een redelijk gelijkwaardige eerste helft had AZ de wedstrijd onder controle en kwam het op voorsprong door Tankovic. In de tweede helft veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld en kwamen de gasten op 0-2 door een treffer van Bel Hassani. Reza Ghoochannejhad deed tien minuten voor tijd nog wat terug, maar verder kwamen de Friezen niet.

In de eerste helft waren beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Heerenveen had aanvankelijk een licht overwicht, maar de gasten wisten redelijk snel de balans te herstellen. Na wat kleine kansen voor de thuisploeg kwam AZ na een kwartier op voorsprong. Met een prachtige openingen van Bel Hassani kreeg Jahanbakhsh de bal aan de rechterkant. Na een voorzet van de Iraniër had Mulder nog een antwoord op de inzet van Weghorst, maar de doelman was vervolgens kansloos op de rebound van de attente Tankovic.

Controle

Na de openingstreffer dicteerde AZ de wedstrijd. De Alkmaarders hadden de controle en kwamen nauwelijks in de problemen. De gasten hadden zelfs ruimer afstand kunnen nemen als Jahabakhsh halverwege de eerste helft de juiste keuze had gemaakt. In de omschakeling kon de buitenspeler Bel Hassani alleen voor de keeper zetten, maar in plaats daarvan besloot hij zelf te schieten. Zijn slappe rollertje kon echter eenvoudig worden opgepakt door Mulder. Aan de andere kant kreeg Heerenveen één grote kans. Na een slippertje van Haps belandde de bal voor de voeten van Thorsby, waarna de Noor de bal op de paal schoot.

Na de pauze kwam Heerenveen sterk uit de startblokken en was het twee keer dichtbij de gelijkmaker. De gastheren waren echter slordig met de eindpass waardoor Krul uiteindelijk niet in actie hoefde te komen. Waar de thuisploeg faalde was AZ aan de andere kant messcherp. Na een afgeslagen hoekschop belandde de bal voor de voeten van Bel Hassani. De middenvelder schoot de bal op doel en zag dat de grabbelende Mulder geen antwoord had op zijn inzet. Heerenveen drong hierna wel meer aan maar had moeite een gaatje te vinden in de solide defensie. Het duo Hatzidiakos-Van Eijden hield de poort redelijk gesloten en voorkwam dat Krul aan het werk werd gezet.

Spanning

Na de entree van Veerman ging de thuisploeg nog opportunistischer voetballen en kwam het zowaar terug in de wedstrijd. Reza Ghoochannejhad wist handig weg te draaien bij Pantelis Hatzidiakos en schoot vervolgens diagonaal binnen. Het was het begin van een tiental hectische minuten, waarbij Heerenveen vol overgave op jacht ging naarde gelijkmaker. Met name invaller Veerman wist oorlog te maken en zorgde af en toe voor de nodige paniek in de Alkmaarse defensie. In de absolute slotfase was St Juste zijn emoties niet de baas en kon de jongeling met een rode kaart de kleedkamer opzoeken na een charge op Johansson. AZ zou de zege echter niet meer weggeven en weet zo drie uiterst belangrijke punten mee te nemen uit het hoge noorden.

Karakteristieken

Doelpunten: 17′ Tankovic 0-1, 57′ Bel Hassani 0-2, 79′ Ghoochannejhad 1-2

Gele kaarten: St Juste, Bijker (SC Heerenveen) Jahanbakhsh (AZ)

Rode kaart: St Juste (SC Heerenveen)

Opstelling AZ: Krul; Johansson, Van Eijden, Hatzidiakos, Haps; Seuntjens, Jahanbakhsh (89′ Til), Rienstra (c); Bel Hassani (75′ Van Overeem), Weghorst, Tankovic (90′ Dos Santos)

Opstelling SC Heerenveen: Mulder; Marzo, St. Juste, Van Aken, Bijker; Thorsby, Ødegaard (71′ Veerman), Kobayashi (88′ Namli); Slagveer (62′ Van Amersfoort), Ghoochannejhad, Zeneli

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com