AZ bewijst kracht jeugdopleiding met hoge score

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

Vier debutanten en in totaal veertien spelers afkomstig uit de eigen jeugdopleiding gebruikte AZ in het afgelopen Eredivisie-seizoen. Daarmee maken de Alkmaarders hun status als opleidingsclub andermaal waar.

Dit blijkt uit onderzoek van voetbalblad ELF Magazine. Alleen Ajax deed in de afgelopen jaargang een beroep op een hoger aantal voetballers uit de eigen kweekvijver. Zij gebruikten zestien jeugdspelers, waarvan zeven daadwerkelijk hun debuut maakten.

Debutanten

Bij AZ maakten Jeremy Helmer, Guus Til, Owen Wijndal en Calvin Stengs afgelopen seizoen hun eerste opwachting in AZ 1. Til liet al vroeg in het seizoen merken het niveau aan te kunnen, door direct twee belangrijke treffers te maken. Stengs was woensdag nog belangrijk met een doelpunt in de Euroborg, toen AZ in de play-offs eenvoudig won bij FC Groningen (1-4). Een andere bevestiging van het succes van de Alkmaarse jeugdacademie is het kampioenschap van Jong AZ in de Tweede Divisie. De verwachting is dat nog veel meer spelers uit dat elftal volgend jaar gaan doorbreken in het eerste team.

Deze debutant maakte het meest indruk

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

2 Reacties

 • Als AZ stabieler zou spelen zouden er veel vaker gebruik gemaakt worden van jeugdspelers. Guus Til verdiende natuurlijk meer speelminuten dan hem toekwamen.

 • Daar kan niemand op antwoorden. .
  Deze jongens maakte weinig minuten.
  Til speelde het meest en deed dat goed.
  Van mij had til zeker meer mogen spelen! !!!
  Mis nog de naam van Hadsediakos….
  Ook hij speelt verdienstelijk. .
  De andere jongeren krijgen hun kans echt nog wel.
  Komt vast goed volgend seizoen. …