Wedstrijden

AZ bekert door na zakelijke overwinning

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

Heel hoogstaand was het vanavond niet in een matig bezet AFAS-Stadion. Toch wist AZ betrekkelijk eenvoudig te winnen van ASWH. Het duurde echter wel tot een minuut voor rust voordat de Alkmaarders op voorsprong kwamen. Robert Mühren was de doelpuntenmaker. Na de pauze waren de elftallen redelijk aan elkaar gewaagd, maar was de thuisploeg het dichtste bij een treffer. Een inzet van Friday belandde echter op de paal. Vlak voor tijd gooide de Nigeriaan echter toch de wedstrijd definitief in het slot door de tweede treffer te maken voor de ploeg van Van den Brom.

De thuisploeg begon aan de wedstrijd met een mix van spelers die normaal gesproken in Jong AZ spelen en spelers die regelmatig voor het eerste elftal uitkomen. Het doel om de gasten vanaf het begin af aan onder druk te zetten en kapot te spelen lukte slechts deels. De ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht kwam in de eerste twintig minuten nauwelijks aan de bal, al wisten de gastheren niet veel mogelijkheden te creëren. Via Tankovic, Mühren en Rienstra kregen de Alkmaarders wel wat kansen, maar dat was onvoldoende om het Doedée echt lastig te maken.

Voorsprong

Na de openingsfase dook de ploeg van Van den Berg zowaar een aantal keer op voor Olij en werd het zelfs gevaarlijk. Uit een corner kwamen de Zuid-Hollanders bijna op voorsprong, alleen voorkwam Helmer een zeker doelpunt door de bal van de lijn te halen. Het was genoeg om AZ weer bij de les te krijgen, dat daarna de duimschroeven weer iets aandraaide. Uitblinker Helmer brak eerst bijna de ban en niet veel later was ook Friday dichtbij de openingstreffer. Uiteindelijk was het Robert Mühren die een minuut voor rust wel erg vrij werd gelaten en daarvan dankbaar profiteerde. De Volendammer schoot de bal koeltjes in de goal achter Doedée.

Stug

In de tweede helft ging het op en neer en kreeg ASWH wederom wat mogelijkheden. Met name spits De Lange bezorgde Luckassen handen vol werk en claimde ook een keer een penalty. Deze werd echter niet gegeven door scheidsrechter Mulder. Door de kleine marge bleven de gasten de linies gesloten houden en had AZ moeite om een gaatje te vinden. Bijna verdubbelde Friday op aangeven van Lewis de voorsprong, alleen stond de paal een treffer van de Nigeriaan in de weg. Niet veel later was Stengs dichtbij een treffer, maar na een carambole werd de bal uiteindelijk uit de doelmond gehaald.

Uiteindelijk was het toch Friday die de wedstrijd in het slot gooide. Met een enig fortuin scoorde de Afrikaan zijn eerste officiële treffer in Alkmaar. Omdat er verder niet meer werd gescoord zou AZ relatief eenvoudig winnen en hield debutant Olij de nul. Morgenavond zal de loting plaatsvinden voor de volgende ronde.

Karakteristieken

Doelpunten: 44′ Mühren 1-0, 87′ Friday 2-0

Gele kaarten:

Opstelling AZ: Olij; Lewis, Hatzidiakos, Luckassen, Ouwejan; Rienstra (c), Mühren (76′ Bel Hassani), Helmer; Stengs, Friday, Tankovic (64′ Garcia)

Opstelling ASWH: Doedee; Almeida, Tieleman (83′ Slotboom), Van den Bosch (c), De Blok; Van Driel, Husen, Bosscha (65′ Van de Werp), Verhoeve; De Lange, Olijfveld (89′ Deprez)

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com