Wedstrijden

AZ bekert door na galavoorstelling tegen PEC

AZ heeft zijn status van cupfighter vanavond meer dan waargemaakt. In eigen huis werd PEC Zwolle gedeklasseerd en met 5-0 naar huis gestuurd. De treffers werden gemaakt door Idrissi (tweemaal), Til, Seuntjens en Midtsjø. Komende zaterdag is de loting voor de kwartfinales. 

De eerste grote kans in het bekerduel was voor de bezoekers uit Zwolle. AZ kwam echter goed weg nadat Bizot eerst van dichtbij redde, waarna de rebound tweemaal op de paal belandde. In het vervolg werden de Alkmaarders echter steeds sterker en kwamen ook verdiend op voorsprong. Oussama Idrissi dribbelde van de linkerkant naar binnen en knalde de bal fraai in de verre hoek.

Seuntjens

Niet veel later kwam de thuisploeg bijna op 2-0 na een prachtige stift van Seuntjens. Keeper Boer leek zich al in zijn lot te berusten, maar zag de bal door veel effect van de doellijn terug het veld in stuiteren. De tweede treffer zou echter niet lang uitblijven. Maher gaf de bal diep op Seuntjens, die terugkopte op de instormende Idrissi. De aanvaller kon de bal vervolgens van dichtbij binnentikken.

Combinaties

Het gaf de ploeg van Van den Brom zichtbaar vertrouwen. De thuisploeg combineerde naar hartelust en liet fraaie hoogstandjes zien. Eén van die combinaties leidde halverwege de eerste helft tot de 3-0. Stengs stuurde Midtsjø diep, waarna de Noor de bal breed legde op Til. De aanvoerder faalde vervolgens niet in de afronding. Nog voor rust moest de gifbeker voor PEC helemaal leeg toen oud-AZ’er Lam in kon rukken na een rode kaart. De verdediger haalde de doorgebroken Seuntjens neer.

Galavoorstelling

Na de pauze nam AZ geen gas terug en was het binnen vijf minuten tweemaal raak. Allereerst stelde Guus Til Mats Seuntjens in staat om de vierde treffer te maken, waarna Fredrik Midtsjø met een knal van afstand 5-0 tegen de touwen joeg. De thuisploeg bleef zoeken naar meer doelpunten en was via schoten op de paal van Maher en Wijndal, en een afgekeurde goal van Johnsen dichtbij. Gescoord zou er echter niet meer worden, waardoor het equipe van Van den Brom met een ruime overwinning de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar won.

Karakteristieken

Doelpunten: 10′ Idrissi 1-0, 18′ Idrissi 2-0, 26′ Til 3-0, 48′ Seuntjens 4-0, 49′ Midtsjø 5-0

Gele kaarten:

Rode kaarten: Lam (PEC Zwolle)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (46′ Hatzidiakos), Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, Til (c) (69′ Gudmundsson), Maher; Stengs (59′ Johnsen), Seuntjens, Idrissi

Opstelling PEC Zwolle: Boer; Ehizibue, Van Polen, Lam, Paal; Bouy (46′ Van den Berg), Dekker, Flemming; Namli, Van Duinen (67′ Elbers), Van Crooij (71′ Kaptein)

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com