Europees Voetbal

Aston Villa straft slordig AZ genadeloos af in Alkmaar

Aston Villa heeft AZ vanavond een reality check gegeven. In Alkmaar straften de bezoekers de fouten van de thuisploeg genadeloos af, wat resulteerde in een 1-4 overwinning voor de ploeg van Emery. Bailey, Tielemans, Watkins en McGinn scoorden voor Aston Villa, Sadiq deed wat terug namens de Alkmaarders.

In het begin van de wedstrijd werd het strijdplan van Aston Villa al snel duidelijk, achterover leunen en wachten op de fouten van AZ. Illustratief daarvoor was dat doelman Martinez al in de tweede minuut bijna een halve minuut met de bal aan zijn voet bleef staan.

De strijdwijze had echter wel succes voor de ploeg uit Birmingham. De Engelsen straften na een klein kwartier balverlies van de Alkmaarse defensie genadeloos af. Bailey mocht de trekker overhalen en zag een op het oog houdbare bal achter Ryan in het doel verdwijnen.

Het was de eerste tik, waar AZ eigenlijk niet meer van zou herstellen. Ondanks dat Aston Villa ook niet groots speelde, bleef de ploeg van Emery eenvoudig overeind. Tien minuten na de openingstreffer konden de bezoekers opnieuw juichen. Mijnans leed knullig balverlies voor de eigen goal, waarna Tielemans met enig fortuin de trekker overhaalde.

Aston Villa heeft AZ vanavond een reality check gegeven. In Alkmaar straften de bezoekers de fouten van de thuisploeg genadeloos af, wat resulteerde in een 1-4 overwinning voor de ploeg van Emery. Bailey, Tielemans, Watkins en McGinn scoorden voor Aston Villa, Sadiq deed wat terug namens de Alkmaarders.

Niet lang hierna kreeg AZ de kans om snel terug te komen in de wedstrijd. Mijnans veroverde de bal in de opbouw van de Engelsen, waarna Pavlidis oog in oog kwam met Martinez. Waar de spits in de eredivisie zo koelbloedig is, schoot de aanvalsleider nu jammerlijk naast.

Ingrepen in de rust

In de rust greep Jansen in en bleven Penetra en Mijnans achter in de kleedkamer, al zal de wissel van eerstgenoemde waarschijnlijk geen sportieve redenen hebben. De Portugees was samen met Bazoer namelijk een van de weinigen die overeind bleef tegen de Engelsen.

Ondanks de ingreep van Jansen was het snel gedaan met de Alkmaarse illusies. Na een snelle omschakeling schoot Watkins de derde van de avond binnen voor de bezoekers en zorgde daarmee voor de definitieve beslissing. Toen McGinn daarna uit een counter opnieuw trefzeker was hing een gigantische afstraffing in de lucht.

Sadiq met zijn eerste doelpunt

AZ herpakte zich echter en ging op jacht naar een eretreffer. Na een goeie crosspass van Martins Indi kwam Ibrahim Sadiq vrij voor Martinez, waarna de aanvaller de bal uit een lastige hoek achter de wereldkampioen schoot. Er ontstond hierna een fase met een aantal kansen, waarbij Martinez een snelle tweede treffer van de thuisploeg voorkwam.

Beide ploegen vonden het hierna wel genoeg geweest, waardoor er weinig kansen meer waren voor beide doelen. Aston Villa hoefde niet meer en AZ kon niet meer. Door de nederlaag zakken de Alkmaarders na deze speelronde naar plek drie of vier in de poule, afhankelijk van de uitslag later vanavond bij Legia Warschau Zrinjski.

Karakteristieken

Doelpunten: 13′ Bailey 0-1, 23′ Tielemans 0-2, 51′ Watkins 0-3, 56′ McGinn 0-4, 65′ Sadiq 1-4

Gele kaarten: Clasie, Mijnans, Bazoer (AZ) Lenglet (Aston Villa)

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Bazoer, Penetra (46′ Martins Indi), Wolfe; Clasie (c), D. de Wit (87′ Mihailovic), Mijnans (46′ Dantas); Sadiq (67′ Odgaard), Pavlidis, Van Brederode (67′ Van Bommel)

Opstelling Aston Villa: Martinez; Cash, Diego Carlos, Lenglet, Digne; Kamara (86′ Dendoncker), McGinn (80′ Diaby), Douglas Luiz (69′ Zaniolo), Tielemans, Bailey (86′ Traore); Watkins (86′ Duran)

Bekijk ook het fotoverslag van AZ – Aston Villa op onze website.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    0 %