Columns

Alle ballen op Yusuf Barasi!

Nadat Yusuf Barasi zijn debuut al maakte tegen Fortuna Sittard, was het raak tegen Heracles Almelo. De jonge Alkmaarse spits scoorde een keer en was er nog een keer erg dichtbij. De manier waarop deed denken aan Myron Boadu, die eenmaal weggestuurd in de diepte bijna niet te stoppen was. Moet AZ de portemonnee eigenlijk wel trekken voor een ander soort spits of is het slimmer om Barasi meer minuten (en een nieuw contract) te geven? AZ-volger Pieter Visscher gaf op Twitter een voorzetje en hoe meer ik er als liefhebber, maar vooral als supporter over nadenk, hoe meer ik het met Pieter eens ben.

Waarom van ver halen…

In de afgelopen weken kwam naar buiten dat AZ de nodige diepgang mist in de selectie. Tegenover de NOS liet Max Huiberts weten daarom in de winter de transfermarkt op te gaan. Volgens de Technisch Directeur heeft de club dit in de zomer al geprobeerd, maar is dat toen niet gelukt. Nu gaan er de nodige geruchten zoals over Joey Veerman en doelpuntenmachine Thijs Dallinga van Excelsior, maar waarom zou je van ver halen wat je zelf al in huis hebt? De vaste jeugdvolgers zijn al tijden zeer enthousiast over Yusuf Barasi en als je de sentimenten onder supporters volgt dan snakken we allemaal naar nieuwe doorbrekende jeugd.

Als je nu nieuwe spelers gaat halen in de winter dan blokkeer je juist waar je als club voor staat (en goed mee boert) en dat zou niet al te snugger zijn. De club heeft in ieder geval in de resultaten de weg naar boven al gevonden en wat mij betreft het is nu tijd voor lef om ook deze generatie jeugd blijvend in te passen in plaats van paniekaankopen te doen.

Binding tussen club en supporters

Wat AZ als ‘moneyball’ club goed doet zien we jaarlijks op de ranglijst en daar is verder weinig op aan te merken. Waar ze in mijn ogen de slag een beetje missen is het zoeken naar de echte binding met supporters. Leuk hoor al die datamensjes die zich bezig houden met zaken als ‘expected goals’ of ‘fan engagement’, maar geloof me als ik zeg dat je publiek pas echt aan je kunt binden als jongens als Barasi de sterren van de hemel spelen in eigen stad.

Helaas spelen we noodgedwongen weer in lege stadions, maar zodra het weer mag vraag ik de directie om even op te letten hoe jongens als Barasi, maar ook Taabouni, Koopmeiners en Buurmeester worden verwelkomd door het publiek. Hier kan geen statistiek of hippe hashtag (#oneofourown) tegenop, supporters willen simpelweg niets liever zien dan jongens uit onze eigen jeugd in onze shirts. Als je als club de echte verbinding (#samennaarvictorie) zoekt dan werkt eigen jeugd altijd beter dan welke data driven marketeer dan ook.

Dus beste directie en trainer: toon lef en durf alle ballen op Yusuf te spelen, ik heb zomaar het gevoel dat dit wel eens heel mooi uit zou kunnen pakken!

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %