Ajax – AZ in de media: verrassend, gedisciplineerd en luid bejubeld
Wedstrijden

Ajax – AZ in de media: verrassend, gedisciplineerd en luid bejubeld

Gister was het dan zo ver, de Noord-Hollandse derby of zoals het tegenwoordig vooral gezien wordt “de topper” tegen Ajax. In deze wedstrijd hebben we AZ van een andere kant leren kennen. Waar normaal de kritiek lag op de vroege tegengoals, hield deze week de Alkmaarse verdediging stand tegen een andere ploeg van formaat.  En als dan ook nog de winst binnengesleept wordt, ja dan is nagenieten aan de hand van wat erover geschreven is in de media geen overbodige luxe.

Realistische aanpak

Pascal Jansen had een plan uit de hoge hoed getoverd. Hoewel er door sommige oud internationals over geklaagd werd, was Trouw er heel lovend over: “Trainer Pascal Jansen had met handenbinder Vangelis Pavlidis en de creatieve Jesper Karlsson slechts twee spitsen opgesteld. Ex-Ajacied Dani de Wit en de Japanner Yukinari Sugawara leverden aanvallend en verdedigend zoveel arbeid dat veel Amsterdamse aanvalsopzetten bij voorbaat werden gefrustreerd. Vervolgens brak AZ er geregeld gevaarlijk uit. Met die realistische aanpak liet Jansen zijn ploeg naar zijn mogelijkheden spelen.”

In gesprek met Het NHD vertelt de Zaanse oefenmeester hoe het plan in elkaar stak: “Jansen koos voor een speelwijze met een ’flexibele vijfde verdediger’, zoals hij het zelf omschreef. Vaak zakte Sugawara ver terug, zodat AZ met vijf man achterin stond. ,,Deze wedstrijd vroeg om een andere benadering’’, aldus Jansen” maar niet alleen het plan heeft de overwinning bezorgt geeft hij aan tegen De Telegraaf : “We hebben gestreden voor iedere meter en heel gedisciplineerd gespeeld. We hebben het Ajax heel erg moeilijk gemaakt. Soms zit het dan ook even mee.”

En dat die discipline opgebracht is, is volgens Valentijn Driessen veel zeggend over hoe er naar Pascal Jansen gekeken wordt binnen de selectie: “Trainer Pascal Jansen, die behoorlijk onder vuur werd genomen de afgelopen maanden, bedacht een kloppend tactisch strijdplan om titelhouder Ajax te verslaan. Heel belangrijk: hij kreeg zijn spelers mee om het anders te doen. Daarmee bevestigde de spelersgroep het vertrouwen van hun kant in Jansen en dat zij nog niet op hem zijn uitgekeken.”

Griekse revanche

Pavlidis en Hatzidiakos waren twee van de positieve verrassingen deze zondag. Een duo wat vaak bekritiseerd is geweest, kon hun criticasters de mond snoeren. In gesprek met het NHD neemt de Griekse centrumverdediger het dan ook op voor zijn vriend in de spits: “Hij heeft het vandaag waargemaakt, mijn grote vriend”, zegt Pantelis Hatzidiakos in een gang in de Arena, terwijl hij met zijn hoofd in de richting van Vangelis Pavlidis knikt. Hatzidiakos snapt de kritiek op Pavlidis niet goed: ’Hoeveel doelpunten?’, vraagt hij daarom aan de spits die staat te wachten tot hij voor de camera kan komen. Hij weet het antwoord natuurlijk al, maar hij wil maar even aantonen dat er niets mankeert aan de cijfers van de spits. ’Negen’, antwoordt Pavlidis. ’En hoeveel assists?’ ’Vijf’

 

Over de kritiek die Hatzidiakos zelf kreeg is hij heel duidelijk: “De kritiek doet hem niet veel, zegt Hatzidiakos. „Ik heb er ook niet zoveel van gemerkt, eerlijk gezegd. Ik heb wel gehoord dat veel mensen graag wilden dat Sam (Beukema, red.) in de basis zou komen. Dat mogen ze vinden. Dat maakt me alleen maar scherper.” En hij ziet ook vooruitgang bij hemzelf. “Ik vind dat ik dit seizoen beter speel dan vorig seizoen. Meer gedurfd, meer vooruit, meer doordekken.”

Beste linksback van Nederland

Na de wedstrijd sprak de aanvoerder van dienst Owen Wijndal voor de camera van ESPN zijn genoegen uit over de wedstrijd: “Ik ben kapot, maar het trotse gevoel overheerst.” En vervolgde “Jaja, bij die laatste goal ging nog even dat brommertje aan en hield ik het overzicht zodat Zakaria kon scoren. Even aan iedereen laten zien dat ik er nog ben. Ik ben nog steeds de beste linksback van Nederland.”

Lopend naar Petten

Dat het wedstrijdverloop niet was wat er van tevoren verwacht werd bewijst supporter Onno Jans. Hij had op bezoek in Limmen de belofte gedaan: “Als Aboukhlal de winnende scoort, dan loop ik zeker naar huis”. Het detail dat dit vooral interessant maakt is dat hij in Petten woont. In gesprek met het NHD vertelt hij hoe het ging: “Ik was serieus bang dat we met 4-0 zouden verliezen van Ajax. Daarbij is Aboukhlal is bijna altijd invaller. Dus hoe groot is de kans? Ik was bij een bierproeverij in Limmen. In de ’Max-euforie’ heb ik voor de voetbalwedstrijd geroepen dat ik naar huis zou lopen als Aboukhlal de winnende goal zou maken. Later, tijdens de wedstrijd, heb ik het nog op film herhaald”

 

En zoals wel vaker bij zulke gewaagde uitspraken, je roept het dan op jezelf af. In de 83e minuut scoorde de Marokkaans international, iets wat gezien het moment van de wedstrijd nog wel eens de winnende zou kunnen worden. En door een afgekeurd doelpunt van Per Schuurs in de 90ste minuut werd het ook de winnende.

 

Zo moest Onno zich dus opmaken voor een wandeltocht van 35 kilometer: “Vanuit Limmen is er eerst iemand een stukje met mij meegelopen. Inmiddels was het verhaal al gedeeld in onze AZ-app. Bij Alkmaar stonden er een paar jongens op mij te wachten, met een paar pilsjes. Dat was ook het geval bij Schoorl. Ik heb er uiteindelijk zes uur over gedaan.”

Thimo Spee
Sinds kleins af aan al bezig met onze club uit Alkmaar Zaanstreek. Na een paar jaar een seizoenkaart gehad te hebben en meer bezig te zijn met de tribune als het spel, is het nu vooral met een kritische en analytische blik ernaar te kijken. Door mijn studie journalistiek te Utrecht kan ik dat nu ook in de praktijk brengen.

Comments are closed.

Ook interessant