Wedstrijden

Agressief en frivool AZ deklasseert Heracles

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft zojuist op overtuigende wijze afgerekend met Heracles Almelo. Al vroeg in de wedstrijd zette een fel en vlot combinerend AZ de tegenstander op een onoverbrugbare achterstand. Binnen 25 minuten was Robert Mühren al tweemaal trefzeker en wist Wout Weghorst uit een corner raak te koppen. Na rust deed Armenteros nog wat terug vanaf de stip, alvorens Dos Santos de marge van drie goals herstelde. In blessuretijd knalde Jahanbakhsh ook nog de vijfde treffer binnen en zorgde daarmee voor een prachtig slotakkoord. Door de overwinning klimt AZ weer een plekje op de ranglijst en staat het vierde achter de traditionele top drie.

De eerste twee minuten waren nog hoopgevend voor Heracles. De bezoekers kregen al vroeg in de wedstrijd twee corners en werden middels een schot van Darri ook nog gevaarlijk. Daarna was het echter AZ dat het heft stevig in handen nam. De Alkmaarders speelden agressief en combineerden er bij vlagen lustig op los. Het duurde dan ook niet lang voordat Robert Mühren de score opende namens de gastheren. Na een vlot lopende aanval bezorgde Rienstra de bal bij de Volendammer, die op zijn beurt de bal bij de eerste paal binnen tikte.

Agressie

In het vervolg van de eerste helft was aan niets te merken dat de ploeg midweeks in Europa actief was geweest. Met Rienstra, Johansson en Haps als drie van de vele uitblinkers werden er veel tweede ballen veroverd en werd er al combinerend een weg naar voren gevonden. Na een minuut of twintig verdubbelde Weghorst met een machtige kopbal de voorsprong uit een corner van Bel Hassani. Niet veel later was het wederom Mühren die aan uit einde stond van een vlotte combinatie. Dit keer scoorde de spits op aangeven van Ridgeciano Haps. Vlak voor rust kreeg Weghorst nog een uitgelezen mogelijkheid het leed voor de Almeloërs verder te vergroten. De spits mocht van elf meter aanleggen nadat Johansson in de zestien werd gevloerd. Weghorst schoot echter ruim over.

Strafschop

Na rust ging AZ door met aanvallen en kreeg Robert Mühren binnen een minuut al twee grote kansen om zijn hattrick te voltooien. Eerst redde doelman Castro nog miraculeus op een inzet van de aanvaller, en niet veel later schoot spits over. Daar waar het wachten was op de vierde Alkmaarse treffer zou het toch Heracles zijn dat tot scoren zou komen. Arbiter Blom legde de bal op de stip na een vermeende overtreding van Vlaar op Armenteros. De spits ging zelf achter de bal staan en faalde niet. De Alkmaarders namen geen gas terug en bleven op jacht gaan naar meer treffers. Uiteindelijk zou het tot twintig minuten voor tijd duren voordat het net achter Castro weer zou bollen. Ditmaal was het Dabney dos Santos die van dichtbij snoeihard de trekker overhaalde.

In het restant van de wedstrijd bleven de Alkmaarders wel de aanval zoeken en zou het in de blessuretijd ook nog een beloning krijgen in de vorm van een vijfde treffer. Alireza Jahanbakhsh trok van links naar binnen en haalde van een meter of twintig verwoestend uit. Door de overwinning op Heracles en de nederlaag van Heerenveen klimt de ploeg van Van den Brom naar de vierde plaats.

Karakteristieken

Doelpunten: 5′ Mühren 1-0, 21′ Weghorst 2-0, 25′ Mühren 3-0, 52′ Armenteros 3-1; 73′ Dos Santos 4-1, 90′ Jahanbakhsh 5-1

Gele kaarten: Gosens (Heracles Almelo)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Vlaar (c), Wuytens, Haps; Seuntjens, Mühren (83′ Jahanbakhsh), Rienstra; Bel Hassani, Weghorst, Tankovic (60′ Dos Santos)

Opstelling Heracles Almelo: Castro; Breukers, Pröpper, Hoogma, Gosens; Bruns (c) (57′ Van Ooijen), Pelupessy, Duarte; Kuwas (69′ Vermeij), Armenteros, Darri (79′ Droste)

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com