Columns

‘Adios Amigo’

De voetballerij is een wereld van komen en gaan. Je support de club, het shirt en de stad, terwijl namen en rugnummers slechts passanten zijn. Toch zijn er altijd gasten die zich onderscheiden van de massa. Voetballers waar je tien jaar later nog met een glimlach aan terugdenkt. Spelers die net een tikkeltje anders dan alle anderen waren. Toegegeven: vaak zijn het keepers, want keepers zijn over het algemeen anders dan veldspelers. Ze dragen als enige uit het team een ander shirt, mogen de bal met hun handen pakken en hoeven niet altijd over goed voetenwerk te beschikken. Er zijn ook spelers met een eigen persoonlijkheid. Zo’n speler was Esteban. Esteban was anders dan alle anderen.

Niet Boy Waterman

De kalender duidt aan: 11 februari in het jaar 2011. AZ speelt op een regenachtige vrijdagavond in eigen huis tegen PSV. De wekelijks met complimentjes overladen Argentijnse sluitpost Sergio Romero was een poosje geleden geblesseerd geraakt en moest dus vervangen worden. Omdat ook Joey Didulica in de voor hem welbekende lappenmand lag, werd het stokje overgedragen aan de derde doelman. Op het wedstrijdformulier staat een onbekende, opvallende naam: Esteban Alvarado Brown. Een doelman uit Costa Rica. Ik haal mijn schouders op en loop de trap op richting Vakkie W om naast mijn vader plaats te nemen op de tribune. Nadat Marco Borsato voor de verandering weer eens uit de speakers is geknald en de spelers het publiek hebben begroet, zijn de eerste verwarde gezichten zichtbaar. Zij hadden duidelijk niet op het wedstrijdformulier gekeken.

”Huh, is dat nou Boy Waterman? Dat die kerel hier nog speelt…”, mompelt mijn overbuurman tegenover zijn voetbalmaat. Niemand begrijpt er iets van. Wie is toch die grote imposante sluitpost, met wie Gertjan Verbeek wel eens op kroegentocht zou willen? Zal Verbeek ook met hém voor een potje worstelen de ring in durven?

Cultheld

Het was overigens een wedstrijd om snel te vergeten. Esteban werd bij zijn debuut maar liefst vier keer door een Eindhovenaar geklopt en AZ droop met een kansloze 0-4 nederlaag het veld af. Tekenend was ook dat de Costa Ricaan al in zijn eerste wedstrijd mot had met een tegenstander. De totaal geflopte PSV-spits Marcus Berg was de eerste opponent die te maken kreeg met de temperamentvolle Esteban. Er zouden er velen volgen, met als dieptepunt het voorval in de Amsterdam Arena. Totaal verbijsterd, een keeper die zichzelf zojuist heeft beschermd tegen een moordaanslag krijgt van scheidsrechter Bas Nijhuis totaal onnodig de rode kaart getoond. Vanaf dat moment veranderde alles..

Sjaaltjes en shirtjes met de naam van Esteban gingen als warme broodjes over de toonbank. Esteban werd wereldnieuws, kreeg meer views op Youtube dan Justin Bieber, kon in zijn geboorteland niet meer normaal over straat en had zelfs gevraagd kunnen worden om in een vernieuwde editie van The A-Team als personage B.A. te fungeren.

09_3JK_4345

Ondanks de status van cultheld was hij nooit onbesproken. Zijn onrustige en onstuimige houding onder de lat was veel critici een doorn in het oog. De trainer van het Russische Anzhi noemde Esteban op een persconferentie zelfs ‘een rare keeper’. Toch bleef hij altijd een vriend van het publiek. Iemand die eigenlijk niets fout kon doen. Ook toen reservedoelman Sergio Rochet een poosje naar behoren was ingevallen werd het door de achterban geaccepteerd dat Esti onder de lat terugkeerde.

Maar zelfs spelers die je over tien jaar nog bijblijven zijn passanten. Esteban Alvarado Brown zal deze zomer ergens anders op het wedstrijdformulier verschijnen. En ook dan zullen er supporters zijn die hun schouders ophalen, de trap oplopen en hun buurman moeten vertellen dat het niét Boy Waterman is.

Adios Amigo.

Brian Wijker
Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

3 Comments

  1. Prima keeper, hij kan af en toe een grabbelaar zijn maar geen wedstrijd is het zelfde! Altijd spannend met Esteban op doel! (ESTEBAN IS ONZE HELD) !!

  2. Hij kon een schitterende redding afwisselen door 5 minuten later te grabbelen naar een hogebal.

    Aan zijn inzet lag het niet, ook niet aan zijn uitstraling, maar soms…. samengeknepen billen… maar wat was hij een held toen hij in de Arena, dat deed wat hij moest doen, die Wesley even laten weten wie de baas is.

    De persoon Esteban zal ik wel missen, de keeper Esteban minder. Wil hem wel bedanken voor zijn inzet, en succes wensen in zijn verdere carriere!

  3. Goeie keeper heet gebakerd maar soms schitterende reddingen. Hij staat op mijn lijstje achter Treijtel. Mescovic, Romero en dat is toch goeie prestatie.

Comments are closed.

Ook interessant