Wedstrijden

Aboukhlal schiet AZ naar driepunter in Amsterdam

Zakaria Aboukhlal heeft AZ met een late treffer drie punten bezorgd in de wedstrijd tegen Ajax. De Alkmaarders kwamen tactisch sterk voor de dag in de ArenA en kwamen na rust op voorsprong via Vangelis Pavlidis. Sebastien Haller maakte een kwartier voor tijd gelijk, waarna Zakaria Aboukhlal in de slotfase zijn ploeg de overwinning bezorgde. 

AZ had de zaken in de eerste helft uitstekend op orde. De Alkmaarders speelden gedisciplineerd, hielden de ruimtes klein en gaven Ajax weinig kansen. Voor het eerst in twee jaar wisten de Amsterdammers in de eerste 45 minuten geen schot op doel te produceren. Aan de andere kant was de ploeg van Jansen gevaarlijk in de omschakeling, zonder tot echt grote kansen te komen.

Pavlidis

Na de thee was de eerste kans voor Ajax, maar bracht Vindahl redding op een schot van Berghuis. Enkele minuten later kwam AZ er gevaarlijk uit in de omschakeling en belandde een voorzet van Sugawara via een Amsterdams been voor Pavlidis. De spits twijfelde niet en ramde de bal achter de kansloze Pasveer.

Ajax drong hierna wel aan en het was aan Vindahl te danken dat de gastheren niet wisten te scoren. De doelman redde tweemaal op inzetten van dichtbij van Haller. Een kwartier voor tijd moest de doelman zich echter toch gewonnen geven. De Deen had geen antwoord op een inzet van opnieuw Haller.

Aboukhlal

De thuisploeg ging vervolgens op jacht naar meer en de 2-1 leek lange tijd in de lucht te hangen. Het was echter AZ dat aan de leiding kwam. Na een spaarzame counter bediende Wijndal Aboukhlal, die de bal beheerst achter Pasveer schoof. Vindahl voorkwam hierna opnieuw een treffer door fenomenaal te redden op een kopbal van Klaassen. Even leek Ajax in de blessuretijd alsnog op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van Schuurs werd geannuleerd wegens buitenspel. Het zou daardoor bij 1-2 blijven.

Karakteristieken

Doelpunten: 50′ Pavlidis 0-1, 74′ Haller 1-1, 84′ Aboukhlal 1-2

Gele kaarten: Wijndal (AZ) Gravenberch (Ajax)

Opstelling AZ: Vindahl; Witry (64′ Beukema), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (c); Midtsjø (76′ Reijnders), De Wit, Clasie; Sugawara, Pavlidis (64′ Aboukhlal), Karlsson (86′ Gudmundsson)

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch (58′ Schuurs), Timber, Martinez (58′ Klaassen), Blind; Gravenberch, Berghuis, Alvarez; Anthony, Haller, Tadic (c)

Foto: Pro Shots | Vincent de Vries

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant