Overig nieuws

3D impressies van het verbouwde AFAS-Stadion

AZFanpage volger en forumgebruiker Sebastiaan heeft heel wat van zijn vrije tijd gestoken in het maken van 3D-modellen van de verbouwing van het AFAS-Stadion en dat levert een prachtig beeld op van de voetbaltempel die we hopelijk snel allemaal kunnen gaan bezoeken.

Toelichting van Sebastiaan op zijn “werk”

Bovenstaande beelden zijn gemaakt in Sketchup, het model staat online en kan met computer of smartphone ook 3D bekeken worden. Het model is het recentelijk ook gedeeld met een aantal hobbyisten die het in PES 2021 willen gaan opzetten.  

Aan de hand van tekeningen die online kwamen in het rapport van de dakconstructie, is het oude model (hier en daar) weer helemaal opnieuw en nauwkeuriger opgebouwd. In eerste instantie om zelf een dakconstructie te bedenken en zichtbaar te maken. Begin dit jaar is begonnen met het tekenen van het daadwerkelijke  toekomstige dak aan de hand van de drie bekende drie officiële animaties. Toen de bouw van de constructie startte en er langzamerhand meer van de plannen zichtbaar werden, kon ook het model met een aantal kleine aanpassingen actueel worden gemaakt. Daarnaast  kwam er via het forum veel bruikbare informatie binnen. Hierdoor weten inmiddels dat de dakconstructie en de megatruss eruit komen te zien als op de plaatjes. Ook de het uitvak en de tribunes zijn getekend naar de toekomstige plannen. Er blijven nog een aantal onderdelen onbekend, o.a. de scoreborden en het eventueel onderin dichtmaken van de hoeken. Andere details zijn opzettelijk weggelaten, hoofdzakelijk om het model niet te zwaar te maken. Het renderen van een afbeelding kost nu al een aantal uren.

Er zitten ook behoorlijk wat hobby uren in het model, met name omdat de afmetingen telkens afgeschaald en ingeschat moesten worden. Veel delen moesten daarom meermaals worden getekend, totdat alles precies klopte. Indien tekeningen beschikbaar waren geweest, dan had het model al veel eerder gedeeld kunnen worden. Maar het huidige resultaat is best aardig en geeft hopelijk alvast een goed beeld van het nieuwe stadion met dak. Naast de foto’s van de bouw wordt iedereen op deze manier hopelijk extra enthousiast.

Mocht er interesse zijn voor bepaalde aanzichten of een speciaal formaat (bijvoorbeeld in hogere resolutie of voor twee schermen), of heb je meer informatie, laat het dan maar even weten via het forum. In de toekomst zal ik ook fase drie proberen uit te werken (uitbouw naar onderen), plaatjes met kunstlicht en wellicht een fly-through video-animatie.

Tussentijdse updates en oude plaatjes staan hier.

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan goed scorende websites en shops met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    Ook interessant