Na het kampioensfeest wordt duidelijk dat Louis van Gaal naar de Duitse topclub Bayern München vertrekt. Ronald Koeman wordt aangetrokken als vervanger. De trainer begint goed door de Super Cup te winnen van Heerenveen (5-1), maar dat blijkt al snel een van de weinige hoogtepunten van het seizoen. De samenwerking tussen Koeman en AZ is geen lang leven beschoren. DSB, het bedrijf van voorzitter Dirk Scheringa gaat failliet en de organisatorische problemen en financiële onzekerheid werpen hun schaduw over de selectie. Koeman, die nauwelijks overwicht heeft, blijkt niet in staat om de discipline in de spelersgroep te bewaken. AZ vliegt er roemloos uit in de Champions League, terwijl de poule met Arsenal, Olympiakos en Standaard Luik toch perspectief bood.

Koeman krijgt op 5 december de zak en wordt vervangen door de alom gerespecteerde Dick Advocaat. Ondanks de plotseling financieel noodzakelijke verkoop van spelers als Pocognoli (Standard) en Ari (CSKA Moskou) slaagt Advocaat er toch in om Europees voetbal af te dwingen met een vijfde plaats in de Eredivisie.

Inmiddels is duidelijk dat er voor Dirk Scheringa geen toekomst meer is bij AZ. Het faillissement van DSB brengt AZ in zwaar weer en de samenwerking tussen de curatoren en de directie verloopt moeizaam. De aandelen van de AZ NV worden na een periode van onzekerheid ondergebracht in een stichting en een groep ondernemers springt voor AZ in de bres om het voortbestaan van de club te garanderen.

Gertjan Verbeek

Als opvolger van interim-trainer Advocaat wordt Gertjan Verbeek bij de start van seizoen 2010-2011 aangetrokken. De Deventenaar is na een mislukt avontuur bij Feyenoord zeer succesvol geweest bij Heracles Almelo en krijgt van AZ de kans om aan een nieuw elftal te bouwen. In het eerste jaar van Verbeek krijgt AZ veel waardering voor het aanvallende voetbal en eindigt het op een knappe vierde plaats. Een opmerkelijke prestatie gezien de noodzakelijke grote sanering van de spelersgroep. In de nieuw gestarte Europa League weet AZ in een Oostblok-groep echter niet te overwinteren en ook in de beker is het avontuur al in de achtste finale voorbij.

2011-2012 is één van de beste seizoen van deze periode, en dat mag gezien het noodzakelijke saneren na het faillissement van DSB een wonder genoemd worden. Met verzorgd, aanvallend voetbal draait AZ mee in de top van de Eredivisie, wordt winterkampioen en staat de meeste speeldagen bovenaan. In Europa wordt met vijf gelijke spelen en één overwinning de groepsfase overleefd, waarna een kleine zegetocht door Europa volgt met overwinningen op Anderlecht en Udinese. In de kwartfinale is Valencia is na 2-1 winst in Alkmaar in Spanje helaas een maatje te groot, maar de naam van AZ is weer eens gevestigd in Europa.

Ook in de beker komt AZ ver. Met een thuiswedstrijd tegen Heracles in de halve finale ligt de weg naar De Kuip open, maar AZ verzuimt dit buitenkansje te benutten. Dit verlies eind maart luidt de traditionele ineenstorting in van de ploeg die tot dan toe op drie fronten volop mee deed. In de Eredivisie worden met vermoeid, slecht spel veel punten verspeeld, terwijl even later ook het Europese avontuur erop zit. Uiteindelijk bereikt AZ dankzij verlies van de concurrentie nog nipt de vierde plaats op de laatste speeldag, en daarmee wederom plaatsing voor Europa League-voetbal. Het seizoen 2011-2012 zal de boeken ingaan als een vooral Europees geweldig seizoen dat boven verwachting verliep, maar toch ook met de kater dat in de slotfase alle prijzen rap verspeeld werden.