Wedden op voetbal

Columns

Voorbeschouwing: AZ staat voor een leuk en interessant seizoen

Vanavond is het zover en mag het ‘vernieuwde’ AZ aantreden voor de seizoensouverture tegen PSV. Ondanks dat er, in vergelijking met de concurrentie, niet heel veel mutaties plaatsvonden in de selectie zijn de verwachtingen voor komend seizoen toch redelijk hoog. Wat kunnen we deze jaargang van de ploeg van Van den Brom verwachten? Dat is toch de vraag de veel supporters bezighoudt. In deze voorbeschouwing probeer ik die vraag te beantwoorden door te kijken naar de technische staf, de spelers, de speelwijze en natuurlijk de concurrentie.

Technische staf

Laten we beginnen met de technische staf. Daar was een redelijk belangrijke wijziging. Dennis Haar vertrok voor een dienstverband naar PSV, terwijl Arne Slot op zijn beurt overkwam van Cambuur om de staf van AZ te versterken. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo’n belangrijke verandering, de ene assistent gaat, de andere komt. Toch heeft het wel degelijk een aardige impact. De Alkmaarders willen met Slot namelijk aanvallender gaan spelen, met meer druk naar voren door de tegenstander vroeg vast te zetten. Een speelwijze die Slot bij Cambuur ook al met succes implementeerde. Die verandering van spelopvatting was in de voorbereiding veelvuldig te zien en resulteerde in leuk voetbal met goede resultaten tegen behoorlijke tegenstanders.

Mutaties

In de spelersgroep zijn er relatief weinig veranderingen geweest tot op heden. Wel verloor de selectie twee van zijn beste spelers van afgelopen seizoen met Derrick Luckassen en Ridgeciano Haps. Directe vervangers werden er niet aangetrokken, iets dat op zich niet raar is. Op linksback heeft Thomas Ouwejan zich het laatste jaar een betrouwbare vervanger getoond, terwijl er met Owen Wijndal nog een zeer talentvolle linksback aan zit te komen. Ondanks dat leveren we op die positie toch kwaliteit in. Dat is echter geen diskwalifiactie aan het adres van Ouwejan en Wijndal, alleen was Haps de beste linksback van Nederland. Iets dat bijna onmogelijk is om op te vangen.

Met Luckassen verloren we misschien wel de meest stabiele speler van het afgelopen jaar. Op welke positie hij ook speelde, hij haalde altijd een voldoende. Bovendien beschikte de verdediger, annex middenvelder, over alle eigenschappen om uit te groeien tot een van de beste verdedigers van Nederland. Maar die zijn we nu kwijt en hij wordt vervangen door Vejinovic op het middenveld en Stijn Wuytens in het hart van de defensie. Verder keerde Tim Krul ook nog terug naar Newcastle en kwam Marco Bizot transfervrij over van Racing Genk. Dat lijkt een schot in de roos te zijn. De sluitpost maakt een uitstekende indruk in de voorbereiding en oogt op alle vlakken zeer stabiel.

Speelwijze

Zoals eerder aangegeven kunnen we komend seizoen een ander AZ verwachten. Dat zit hem echter niet zozeer in de spelers of het systeem. 4-3-3 met de punt naar achteren hebben we de laatste jaren immers veel vaker gespeeld met Ortiz, Luckassen, Rienstra of Wuytens als controleurs. Het verschil zit hem in het hoger druk zetten en de tegenstander afjagen. Het leverde in de voorbereiding prima resulaten op en het voetbal was leuk om te zien. Met name tegen de mindere ploegen verwacht ik hier veel voordeel van.

Het afgelopen jaar waren potjes tegen ploegen uit het rechterrijtje in eigen huis niet alleen vaak slaapverwekkend, er werden ook veel te veel punten verspeeld. Dat kwam mede omdat we het die ploegen niet heel moeilijk maakten. Ze konden lekker inzakken en, vaak met succes, loeren op de counter. Nu die ploegen echter veel eerder vast worden gezet en afgejaagd gaan ze ook steeds meer fouten maken. Meer fouten zal normaal gesproken resulteren in meer kansen voor AZ en meer doelpunten. Meer punten pakken tegen de ploegen uit het rechterrijtje zou dan ook de focus moeten zijn.

Wat dat betreft verbaas ik me soms over de uitspraken van Van den Brom, die vaak benadrukt dat we beter voor de dag moeten komen tegen de top drie. Natuurlijk is dat leuk, maar ik heb liever dat we thuis gewoon winnen van Sparta, PEC Zwolle, Excelsior en Roda JC. Die 2-2 tegen Ajax vorig jaar kan ik prima mee leven. Uit bij PSV verloren we weliswaar maar waren we niet kansloos. Natuurlijk sloeg de wedstrijd tegen Feyenoord thuis nergens op, en dat mag ook eigenlijk niet gebeuren, maar punten tegen de top drie zijn bonuspunten. De 21 punten die we echter hebben laten liggen tegen Excelsior, PEC, Sparta, NEC, Roda JC, Willem II en Go Ahead Eagles vind ik veel belangrijker.

Risico’s

De nieuwe speelwijze brengt echter ook wat risico’s met zich mee. Zo zullen we met meer ruimte in de rug spelen en dat kan voor gevaar zorgen. Zeker omdat het centrale duo Wuytens-Vlaar betrouwbaar en stabiel is, maar niet heel snel. Ouwejan is niet traag, al was Haps wel weer wat sneller. In een aantal oefenwedstrijden was ook al te zien dat Ouwejan af en toe kwetsbaar is met ruimte in zijn rug. Niet raar overigens aangezien Ouwejan niet heel veel wedstrijden als linksback in de benen heeft. Het is dus interessant om te zien hoe Van den Brom en Slot dat op gaan lossen.

Tegen PSV verwacht ik niet zoveel problemen. Ik denk zelfs dat je die snel onder druk moet zetten. Isimat en Schwaab zijn immers twee verdedigers die opbouwend niet sterk zijn. Bovendien beschikt PSV met Bergwijn wel over de nodige snelheid voorin, maar vertrouw ik hem wel toe aan de stabiele Svensson. Meer problemen verwacht ik tegen ploegen met een snelle voorhoede. Hoe zal onze defensie zich gaan houden tegen Feyenoord? Dat is namelijk een ploeg die de tegenstander ook graag afjaagt en bovendien snelle buitenspelers heeft. Dat is gelijk ook mijn tweede zorg, op het moment dat sommige tegenstanders druk gingen zetten leek AZ zelf ook slordiger te worden en kwam het af en toe in de problemen.

Defensie

Ondanks de hierboven beschreven risico’s ben ik tevreden over de defensie. Bizot lijkt een regelrechte aanwinst. De doelman heeft in de voorbereiding aangetoond over prima reflexen te beschikken, een goede spelhervatting te hebben en prima in de lucht te zijn. Met Vlaar en Wuytens hebben we een complementair duo, dat twee seizoenen geleden heeft bewezen elkaar uitstekend aan te vullen. Dat is waarom ik dit duo ook prefereer boven het duo Vlaar en Van Eijden. Dat vind ik namelijk twee dezelfde types die elkaar niet echt aanvullen. Wel ben ik zoals gezegd benieuwd naar hoe ze omgaan met de ruimte in hun rug.

Op rechts hebben we met Svensson een van de beste rechtsbacks van de eredivisie. Wel hoop ik dat er nog een rechtsback bij gaat komen. Na het vertrek van Lewis, Schouten en Johansson zijn er met Svensson en Opdam nog twee opties voor twee elftallen. Laatstgenoemde acht ik echter nog niet in staat om een langdurige afwezigheid van Svensson op te vangen. Op links hebben Ouwejan en Wijndal al aangetoond de leegte die Haps achterlaat te kunnen opvullen.

Middenveld

Het middenveld zal morgenavond hoogstwaarschijnlijk bestaan uit drie spelers uit de eigen opleiding. De laatste weken vormen Marko Vejinivoc, Joris van Overeem en Guus Til het middenrif en dat lijkt een goede combinatie. Wel worden de Alkmaarders nog nadrukkelijk in verband gebracht met Fredrik Midtsjø van Rosenborg. Maar zelfs als die niet komt beschikt men met Mats Seuntjens, Iliass Bel Hassani, Teun Koopmeiners en Jeremy Helmer nog over voldoende alternatieven. Ik tip Joris van Overeem dit seizoen als grote man van AZ. De middenvelder kende een uitstekende voorbereiding en ik verwacht dat dit zijn jaar gaat worden.

Voorhoede

De voorhoede zal gevormd worden door Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst en Calvin Stengs. Een kleine wijziging ten opzichte dus van vorig seizoen, waarin Stengs in de competitie weinig minuten maakte. Na zijn doorbraak in de play-offs van afgelopen seizoen lijkt hij voorlopig onomstreden. Hierdoor zal Jahanbakhsh naar de linkerkant verhuizen. Geen onbekende positie voor hem, al ben ik persoonlijk nog niet helemaal overtuigd van Jahanbakhsh op links. Hij oogt toch wat onwennig, lijkt wel heel erg georiënteerd op zijn rechterbeen en trekt dan ook vaak naar binnen toe. Nu is dat in principe niet zo’n probleem, aangezien Stengs dat ook met succes doet aan de andere kant. Al lijkt Jahanbakhsh minder wendbaar en lichtvoetig dan zijn maatje aan de overzijde. Wat dat betreft lijken we vooral over twee uitstekende rechtsbuitens te beschikken, waarvan er noodgedwongen eentje naar links is verhuisd.

In de spits krijgt Wout Weghorst de voorkeur boven Fred Friday, al blijft er altijd een beetje discussie rond deze positie. Ook ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd van Weghorst, en dan doel ik met name op het voetballende gedeelte en de duelkracht. Met zijn fysiek wint hij toch betrekkelijk weinig duels. Aan de andere kant heeft Friday vorig seizoen tegen PSV en Twente zijn potentie getoond, al heeft hij dat nooit een reeks wedstrijden gedaan. Wat dat betreft snap ik de keuze voor Weghorst die met de huidige speelwijze, waarin hij veel in de zestien komt, goed moet kunnen zijn voor een goal of achttien. Toch had ik zelf alles op alles gezet om Dessers te halen afgelopen zomer. Die was naar verluidt voor 400.000 euro op te halen en zal een revelatie gaan worden bij FC Utrecht.

Concurrentie

Als we kijken naar de concurrentie dan denk ik dat we toch met name moeten kijken naar Vitesse en FC Utrecht en ons moeten richten op plek achter Ajax en Feyenoord. Kijkend naar Utrecht en Vitesse dan zie je dat beide ploegen de nodige spelers zijn kwijtgeraakt, maar zich ook goed hebben versterkt. Ik denk dat het hele spannende strijd zal worden, waarbij wij wellicht als voordeel hebben dat wij dit seizoen geen Europees spelen. Al verwacht ik dat dat ook voor Utrecht zal gelden na volgende week. Uiteindelijk voorspel ik een seizoen met leuk voetbal dat uiteindelijk zal resulteren in een vierde plek achter Feyenoord, Ajax en FC Utrecht. Kijkend naar de korte termijn dan zie ik AZ vanavond met 0-2 winnen van PSV.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

12 Comments

Comments are closed.
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
  • Avatar
   • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar