Wedstrijden

Gehavend AZ onderuit tegen PSV

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ is er vanavond niet in geslaagd te winnen van PSV. Vooraf was al bekend dat de thuisploeg met een sterk gewijzigde samenstelling zou beginnen aan de wedstrijd, maar vlak voor de aftrap haakten ook Ouwejan en Johansson nog af. Hierdoor maakte de 17-jarige Owen Wijndal zijn debuut als linksback en begon Hatzidiakos als rechtsback. De jonge Wijndal liet tegen de landskampioen een zeer goede indruk achter. Na een goed begin van de wedstrijd kwam AZ rap op een 0-2 achterstand door een dubbelslag van Willems. Friday bracht zijn ploeg hierna terug in de wedstrijd, maar Pereiro besliste het duel vlak voor rust. Luuk de Jong bepaalde in de tweede helft de eindstand.

De Alkmaarders begonnen hoopgevend aan de wedstrijd. Het sterk gewijzigde elftal begon vol vertrouwen aan de wedstrijd, probeerde PSV onder druk te zetten en kwam zelfs tot een aantal mogelijkheden. Na tien minuten claimde een ieder met een rood-wit shirt een strafschop, al was de duw in de rug van Garcia uiteindelijk onvoldoende voor Gozubuyuk om de bal op de stip te leggen. Niet veel later kwam AZ op achterstand. De Alkmaarse achterhoede stond na een snel genomen vrije trap te slapen en weigerde vervolgens in te grijpen toen Willems het strafschopgebied in soleerde. De vleugelverdediger knalde de bal vervolgens hard achter de kansloze Krul.

Herhaling

Je zou denken dat de thuisploeg vervolgens geen ruimte meer zou geven aan de linksback van de Eindhovenaren, maar nog geen drie minuten later herhaalde het scenario zich. Opnieuw mocht Willems zonder weerstand naar binnen dribbelen, om vervolgens met zijn rechter de bal in de verre hoek te schieten. De wedstrijd leek hierdoor al vroeg gespeeld, ware het niet dat de sterk spelende Friday zijn ploeg een minuut later terug in de wedstrijd bracht. De spits schoof een voorzet van Jahanbakshsh beheerst achter Zoet. AZ kende vervolgens een sterke fase, al werd de PSV-goalie niet echt getest. Aan de andere kant moest Krul vlak voor rust nog een keertje de bal uit het net halen. Wederom greep de verdediging niet kordaat in bij een vrije trap, waarna Pereiro de bal binnen kon werken.

Rode kaart

Na de pauze onstond er een soort patstelling. AZ probeerde wel aan te vallen maar had moeite om een gaatje te vinden in de Eindhovense defensie. Aan de andere kant trok PSV niet meer zo nadrukkelijk ten aanval, waardoor er weinig actie was voor beide doelen. Mochten de Alkmaarder nog enige hoop hebben gehad dan was die na zeventig minuten vervlogen na de rode kaart van Stijn Wuytens. De verdediger moest in korte tijd tweemaal aan de noodrem trekken en mocht met twee gele kaarten vroegtijdig gaan douchen.

Friday

De wedstrijd was hiermee gelopen, maar dat wil niet zeggen dat er daarna niks meer gebeurde. Luuk de Jong mocht tien minuten voor tijd nog een voorzet van Pereiro binnen werken, terwijl ook Friday nog een doelpuntje meepikte. De Alkmaarse spits zette eerst sterk zijn directe tegenstander weg en schoot vervolgens vanuit een moeilijke hoek knap raak. De Nigeriaan bekroonde hiermee zijn sterke optreden en liet het publiek zien dat de Alkmaarders hem niet voor niets hebben aangetrokken. De spanning kwam hierna echter niet meer terug in de wedstrijd en het zou dan ook bij 2-4 blijven.

Karakteristieken

Doelpunten: 13′ Willems 0-1, 16′ Willems 0-2, 17′ Friday 1-2, 41′ Pereiro 1-3, 80′ L. de Jong 1-4, 85′ Friday 2-4

Gele kaarten: Wuytens, Luckassen (AZ) Ramselaar, Arias, Van Ginkel, Pröpper (PSV)

Rode kaarten: Wuytens 2x geel (AZ)

Opstelling AZ: Krul; Hatzidiakos, Van Eijden, Wuytens, Wijndal; Rienstra (c), Luckassen, Bel Hassani (75′ Seuntjens); Jahanbakhsh (84′ Van Overeem), Friday, Garcia (68′ Tankovic)

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Moreno, Willems; Ramselaar (68′ Hendrix), Van Ginkel (84′ S. de Jong), Pröpper, Guardado; De Jong (c), Pereiro (68′ Bergwijn)

 

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com