Wedstrijden

AZ na ruime zege zo goed als zeker naar groepsfase

AZ heeft vanavond een grote stap gezet in de richting van de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders wonnen op bezoek bij FK Vojvodina, ondanks een matig begin, uiteindelijk vrij gemakkelijk door twee doelpunten van Wuytens en eentje van Friday. Door de overwinning behaalt de ploeg van Van den Brom wederom belangrijke Europese punten voor het Nederlandse voetbal. Volgende week kan AZ de klus in eigen huis afmaken.

De eerste helft begonnen de gasten matig. Het elftal van Van den Brom was slordig in de passing en kwam er aanvallend nauwelijks aan te pas. Aan de andere kant was Vojvodina dichtbij een voorsprong, alleen schoot Babic de bal oog in oog met Rochet naast het doel. Na ruim een half uur werd AZ voor het eerst gevaarlijk en het was ook direct raak. Levi Garcia gaf de bal van links voor, waarna Stijn Wuytens de bal vallend binnen kopte. Op dat moment was de voorsprong gezien de kansen misschien niet terecht, maar na die goal kregen de gasten de wedstrijd wel onder controle. De thuisploeg kreeg in het vervolg van de eerste helft geen kansen meer, sterker nog AZ kwam op 0-2. Friday werd door Henriksen alleen voor de keeper gezet en faalde niet. Het was voor de Nigeriaan zijn eerste treffer voor zijn club.

 Vojvodina goal

Na rust schakelde AZ een tandje terug en speelde het voornamelijk op de controle. Vojvodina probeerde wel tot kansen te komen maar wist nauwelijks een gaatje te vinden in de Alkmaarse defensie. Aan de andere kant waren de gasten wel constant gevaarlijk met de snelle Friday en Garcia voorin. Slechts een keer moest Rochet opletten toen Malbasic voor hem opdook, maar ook dit schot verdween voorlangs. Uiteindelijk was het Stijn Wuytens die met een fraaie vrije trap voor de 0-3 zorgde. Door de ruime overwinning kan AZ een plek in de groepsfase eigenlijk nauwelijks meer ontgaan. Volgende week mag de ploeg uit de Kaasstad het in eigen huis afmaken.

Karakteristieken

Doelpunten: 32′ Wuytens 0-1, 45′ Friday 0-2, 80′ Wuytens 0-3

Gele kaarten: Wuytens, Luckassen, Henriksen (AZ) Kovacevic (FK Vojvodina)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Vlaar (c), Van Eijden, Haps; Luckassen, Henriksen, Wuytens (83′ Til); Jahanbakhsh, Friday (77′ Weghorst), Garcia (71′ Dos Santos)

Opstelling FK Vojvodina: Kordic; Miletic, Kovacevic, Paskaric, Antic; Malbasic, Palocevic (77′ Zlicic), Maksimovic, Babic (46′ Jovanovic); Meleg, Trujic (63′ Trifunovic)

Foto’s: Pro Shots | Ed van de Pol

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    31 Comments

    1. Goed en volwassen gespeeld. Helaas niet heel sprankelend en ze begonnen wel slordig. Toch wel heel tevreden. Garcia, Luckassen en Haps waren voor mij de uitblinkers. Ik hoop dat Luckassen deze lijn doorzet. Het maakt ook niet uit waar hij staat, hij doet het nu op meerdere posities goed.

      Minpuntje is toch wel dat de verdediging nog niet helemaal stevig staat. Die Serviërs kwamen er soms toch wel makkelijk door. Ik hoop dat het wel snel beter wordt, anders zou ik Wuytens weer naast Vlaar zetten. Denk dat hij het daar ook beter doet dan momenteel.

      1. Toch ben ik nog niet gecharmeerd van Friday (en Weghorst).
        Te veel balverlies waardoor de ploeg elke keer moet omschakelen en dat kost te veel kracht.
        Volgens de analisten had Friday 39x balcontact en 22x balverlies. Dat mag gewoon niet.
        Hier moet hard aan gewerkt worden.

    2. Redelijk gespeeld, ruim gewonnen.
      Jahanbaksh, wat speelde die gozer slecht.

      1. Volgens van Gaal moet je nu JUICHEN!!!!!!!

    3. Moest even wennen aan de outfits, maar wat heerlijk deze uitzege!

      1. Mee eens..rare combo

        1. Ja saaie combo

      2. Is heel iets anders gewoon even wennen.

      3. Het shirt zelf vond ik best mooi. De combinatie met dat grijs maakte het raar naar mijn mening.

    4. Klasse goals in Servië!!
      AZ al jarenlang, DE enige Europese topploeg van Nederland.

    5. Het defensieve centrum van AZ speelde op wereldniveau, grandioos Ron en van Eijden. De tactiek pakte goed uit met het accent meer op de verdediging maar heel realistisch op Europees niveau. Met dit systeem speel je top vier! Een gebouw is zo sterk als het fundament en dat is bij AZ de achterhoede, ondanks het gebruikelijk onzekere optreden van Rochet maar ook met goede reddingen. Mede door het goede aankoopbeleid gaat AZ Europees als een trein…petje af voor de club en zijn bestuurders!

    6. Inderdaad de defensie was zeer goed . Mooie overwinning. !ste helft was niet om aan te zien. Friday en Garcia zijn geen team/combinatie spelers. Teveel balverliefd spelend. Aanvallend 1ste helft zeer slecht gespeeld. Ballen van achteruit werden blind naar voren gespeeld. Desondanks een goede 2de helft met een mooie 3-0

    7. Wat was Johanson toch weer slecht. Een betere rechtsback is noodzakelijk. Zelfs ingooien naar een az speler kan hij niet. Tweede helft lie’t hij telkens zijn man gaan.

      Slechte wedstrijd, prima prestatie

      1. onzin, Johansson speelde een puike wedstrijd, zijn directe tegenstander kreeg geen kans!
        Ben je een beetje depri, WEL 3-0 gewonnen in een Europese wedstrijd dat heeft nog geen andere Nederlandse ploeg gepresteerd. Utrecht verliest gewoon een paar jaar terug in Luxemburg.
        Dus je mag best wel blijer en tevredener zijn.

        1. Onzin, Johansson speelde kut. Pakte onnodig geel omdat hij geen tackle op de bal kan inzetten. Luckasssen wordt straks weer gewoon rechtsback en Johansson mag dan weer op de bank plaatsnemen.

    8. Vond vd Brom wel erg optimistisch. “hebben niks weggegeven”. Met een beetje pech stond het na 15 min al 2-0. Maar goed, ik vond het een mooie wedstrijd met goede uitgespeelde kansen. Friday zn goal en Garcia met een assist.. Kan er niks anders van maken dan dik verdient! Nu niet te slap de return ingaan en lekker met de pootjes op de grond blijven!

    9. thuis ook winnen van die gasten!

    10. Super overwinning en van aantal jongens (o.a. Luckassen en Haps) genoten.

      Sommige jongens is gewoon pijnlijk om in het mooie AZ shirt te zien. Johansson werd constant voorbij gelopen, stapte ook elke keer verkeerd in. Van Eijden die elke bal vooruit inlevert. Weghorst die invalt en bijna elk kopduel verliest (hij is toch mede gehaald om zijn lengte en duelkracht. Voetballend vermogen heeft hij niet).

      Al met al een hele mooie avond en op naar de groepsfase!

      1. Idd valt mij ook op dat weghorst ondanks zijn lengte veel luchtduels verliest, hij moet daar zeker aan werken. Johanson is zeer wisselvalig soms scoort hij een dikke voldoende en andere wedstrijden wordt hij ieder duel voorbij gelopen..

    11. Had ervoor niet zo n goed gevoel over maar 0-3 is prima . Nu hopen dat noord holland AZ hiervoor beloond en volgende week er 15000 man tegen die Serven er zijn. Hopelijk trekken we deze lijn door naar Utrecht.
      Waar is Gerben trouwens???

      1. Hier. Eerst maar eens de 3 punten tegen het altijd lastige Utrecht dan ga ik pas JUICHEN!

        1. Er gaan geruchten dat er een juich psycholoog wordt aangesteld om 1 x per week de supporters JUICH les te geven. JUICHEN JUICHEN dus!

    12. Tegen de tijd dat de tegenstander gewend is aan onze uittenues staan ze al met 0-3 achter. Heerlijk. En we weten dat we nu ook dat we een vrije trappen specialist in huis hebben. Dat maakt een topploeg compleet.

    13. Hoorde gister al dat de serviers niet helemaal wisten hoe de AZ spelers heetten (Peter Vlaar, Ramon Alvarado voor Rochet, Alireza Johansbahksh), maar nu lees ik op de site van de servische krant dat Fred Frajdej de 0-2 maakte

      1. haha ja, echt lachwekkend! Amateurs!

    14. Ben natuurlijk blij met de overwinning, maar had wel het gevoel dat het ook heel anders had kunnen aflopen (1e 20 minuten). Rommelig, balverlies, geen 2e ballen oppakken. Geen rust.

      Fredje Friday had volgens mij geluk bij zijn 1e goal voor AZ, onder de keeper door en hij zag die man in zijn rug volgens mij ook niet aankomen.

      Schitterende vrije trap, dat wel.

      Verdediging lijkt solide. Sleutel ligt nu volgens mij op middenveld. Ik zou in het begin van het seizoen gewoon weer 4-4-2 spelen met Weghorst als echte spits en Garcia daar een beetje omheen. Middenveld met van Overeem, Wuytens, Rienstra (bijna fit), Henriksen. Jahanbaksh en Dos Santos ff op bank houden.

    15. AZ staat defensief prima en speelt min of meer het zelfde spelletje als psv vanuit de omschakeling toeslaan met snelle spelers.
      Het heeft nu twee grote fysieke centrumverdedigers in de personen van Vlaar en vd Eijden en het middenveld heeft met Luckassen, henrisken en Wuijtens een goed blok.
      Snelle opkomende backs in de personen van haps en Johansson en een voorhoede met rappe spelers als Jahanbakhsh, Friday en Garcia om toe te slaan.
      Zo wil Brom het spelletje spelen; zakelijk en meer van het naïeve af.
      Het elftal is in balans, echter zie je dat het doorgaans problemen kent om de voorhoede goed te kunnen bedienen. Die schakel ontbreekt om het elftal helemaal in balans te krijgen.
      Een speler als bel hassani zou daarom geweldig passen mocht Henriksen nog een transfer maken zodat het spel vanuit het midden meer diepgang krijgt en dan zie ik AZ echt grote stappen maken met het vorige seizoen.

    16. en wie haalt de Europese puntjes weer binnen?
      AZ ALKMAAR!!
      Well done boys! #proud

    17. Fred Friday moet snel leren niet in te gaan op provocatie want het was bijna rood!!

    18. Door het pingelen bij eigen strafschopgebied door Levi Garcia kwam AZ onnodig in de problemen! Tegen Utrecht beter gaan doen anders gaat het mis!

    19. Hoeveel kaartjes zijn er al verkocht voor komende donderdag??

    Comments are closed.

    0 %