Wedstrijden

AZ en Ajax delen punten na spannend duel

De Noord-Hollandse derby tussen AZ en Ajax is zojuist in een gelijkspel geëindigd. Na een uitstekende eerste helft, en een iets mindere tweede, was een puntendeling een redelijke afspiegeling van de krachtsverhoudingen in Alkmaar. Na een vroege treffer van Weghorst, sloeg Ajax na rust tweemaal kort achter elkaar toe en kwam het op voorsprong. Opnieuw Wout Weghorst zorgde er uiteindelijk voor dat de wedstrijd onbeslist zou eindigen.

In een boeiende eerste helft, waar sprake was van een heerlijk voetbalgevecht, speelde AZ scherp, fel en vol overtuiging. Na wat schotjes in de beginfase van Dolberg en Ziyech waren het de mannen van Van den Brom die bepaalden wat er gebeurde op het veld. Onder aanvoering van Ridgeciano Haps ging de thuisploeg direct op jacht naar een treffer. Het was dan ook geen toeval dat diezelfde Ridgeciano Haps aan de basis stond van de 1-0. De linksback veroverde op eigen helft de bal, stuurde Garcia diep, die op zijn beurt met enige fortuin Weghorst wist te bereiken. De spits bleef rustig voor de goal en schoot uit de draai de bal achter Onana.

Na deze treffer zakten de gastheren niet in maar bleven ze voetballen. Ajax had het duidelijk moeilijk met de thuisploeg en wist maar tot weinig uitgespeelde kansen te komen. Hakim Ziyech beproefde vlak voor rust nog zijn geluk, maar zag zijn inzet stijlvol gekeerd worden door Sergio Rochet. Aan de andere kant zou Onana ook niet veel meer te doen krijgen, al had de achterhoede van de Amsterdammers hun handen vol aan Jahanbakhsh, Weghorst en Garcia.

Gelijkmaker

Na rust kwam Ajax snel op gelijke hoogte. Bertrand Traore, die in de eerste helft geen bal raakte, kwam naar binnen en krulde de bal met links in de verre kruising. De gelijkmaker werkte als doping voor de Amsterdammers, die vanaf dat moment meer grip op de wedstrijd kregen en beter werden. Na een uur spelen zou de ploeg van Bosz dan ook op voorsprong komen. Schöne gaf een steekbal, waarna Younes na misttasten van Vlaar alleen voor Rochet verscheen. De doelman redde nog twee keer knap op de inzet van de Duiter, maar bij de tweede rebound moest de goalie zijn meerdere herkennen in Klaassen die binnentikte.

Tribune

Het lukte de Alkmaarders in het vervolg van de tweede helft maar moeizaam om de wedstrijd weer in hun voordeel te kantelen. Nadat Van den Brom twintig minuten voor tijd wat aanmerkingen had op Pol van Boekel werd de trainer naar de tribune verwezen. De arbiter, die in de eerste helft een aantal keren onnodig met gele kaarten wapperde, had volgens Van den Brom de tweede gele kaart moeten tonen aan Veltman. Toch kwamen de gastheren uit het niets op gelijke hoogte. Alireza Jahanbakhsh ontsnapte aan de rechterkant en bediende Wout Weghorst met uiterste precisie. Het was voor de spits dan ook een koud kunstje om de bal binnen te glijden.

In de laatste tien minuten gingen beide ploegen nog wel op jacht naar de winnende treffer, maar deze zou uiteindelijk niet vallen. Zo werd er niet gewonnen, al zal er toch wel vrede zijn in Alkmaar met het vertoonde spel.

Karakteristieken

Doelpunten: ’13 Weghorst 1-0, 47′ Traore 1-1, 61′ Klaassen 1-2, 79′ Weghorst 2-2

Gele kaarten: Rienstra, Luckassen, Johansson (AZ) Veltman (Ajax)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Vlaar (c), Wuytens, Haps; Luckassen, Mühren (73′ Friday), Rienstra; Jahanbakhsh, Weghorst (84′ Til), Garcia (60′ Dos Santos)

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven; Klaassen, Schone, Ziyech (83′ Van de Beek); Traore, Dolberg, Younes (64′ Cassierra)

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

44 Comments

1. Mooi gevochten, ik heb genoten. Toch jammer dat die van Dos Santos er niet in vloog.
      Maar goed, op naar de volgende!

1. Heb jij Dos Santos wel eens een doelpunt zien maken? Vorig seizoen 1x, maar dat schotje werd van richting veranderd. Houdt ook nooit zijn plaats, trekt altijd naar binnen, de drukte in.

2. Eerlijk is eerlijk, was niet altijd even goed maar voor dit AZ hoef je je niet te schamen. Er is echter maar 1 minpuntje en dat is Friday, deze jongen moeten ze voorlopig maar niet meer opstellen lijkt mij

1. Volgens mij hebben wij nog ene Tankovic op de bank zitten, geen idee wat deze VDB aangedaan heeft maar hij komt blijkbaar niet voor bij VDB zijn plannen.

1. Tankovic zat niet op de bank speelde met het tweede mee gisteren.

1. Dat zegt ook al iets.. dos santos en Friday beide kunnen lekker in het tweede spelen en heb dan liever tanko op de bank zitten. hij werkt momenteel tenminste voor zijn minuten en is dreigender dan beide heren samen

3. waarom toch gvd die friday erin , met muhren hadden we 3 punten ben ik van bijna van overtuigd .

1. Muhren vroeg zelf om de wissel hij was niet lekker

4. Mooi gedaan, idd niet te geloven dat Brom die luie Friday er weer in zet!!
      Stront in je ogen Brom.
      Ik hoop dat ik je niet nog honderd wedstrijden hoef te zien!!

5. nog niet zo lang geleden riep iedereen op dit forum om het hardst dat AZ Fred Friday moest halen.

1. Toen wisten ze nog niet dat hij de hele wedstrijd zijn broek schoon wil houden en dat hij niet een klein beetje lui is maar heel erg lui!!!!
        Fred, ga weg!

1. Dat verstaat hij niet. Roep in het stadion beter Fred go away!

1. gerarrahere!!

6. Lekkere eerste helft. tweede helft weeeeeeerr achteruit gelopen. Houdt het dan nooit op. AZ kan niet leunen op een voorsprong. Dat kunnen ze al jaren niet. Vandaag dus ook niet.
      Heel AZ zal wel tevreden zijn. ik ben bang dat we nog heel lang blijven aanmodderen.

1. Harder trainen misschien want de spelers gingen nou niet leeg gespeeld van het veld!!!!

1. Alireza zat er wel totaal doorheen. Hopen dat hij niet aan zijn hamstring geblesseerd is geraakt.

7. Haps zegt dat de AZ spelers in de tweede helft moe waren.
      Dus ze kunnen 45 min. voluit en daarna is de pijp leeg?
      Spelers kunnen toch de hele week bouwen aan een ijzeren conditie en mogen toch niet tevreden zijn met een gelijkspel thuis?
      De betalende fans mogen toch eisen van deze lichting dat ze alles geven…
      Als je dit in Engeland vertoon lachen ze zich een slag in de rondte!

Go Ahead wint van de koploper thuis en dat kan wel?

1. Tijd voor Raymond Verheijen. Misschien die goeroe aanstellen. John was ook gek genoeg om die dansende idioot aan te stellen bij Anderlecht dus

2. Go ahead doet ook nergens meer mee.. beker niet, Europees al helemaal niet en ze mogen blij zijn als ze handhaven.. AZ komt van een Europese uitwedstrijd en moeten (wederom) tegen een tegenstander van formaat.. bedankt trouwens KNVB!

3. Ik was niet helemaal correct in het commentaar want na analyse een geweldige wedstrijd en AZ heeft wel gevochten alleen soms een beetje onverstandig….

8. Wat een wervelende wedstrijd van AZ: eindelijk is het spel weer als vanouds tegenstander geen rust gunnen, heerlijke middag en met een beetje geluk nog de 3 punten. Wout gaat vanaf nu vast groeien!

9. Bij deze wil ik Dennis Alkmaar uitroepen tot de grootste mongool. Respect dat je iedere wedstrijd bezoekt, maar als je denkt dat beter bent dan andere supporters, krijg de ziekte!

1. Idd, tyfus hond is het!

1. Gewoon een keer goed neer stompen die mafkees!!!

1. Eens!! Hond!

2. Okee?

1. Dennis is een k@#k€% hond!

3. Tjonge wat een agressie! Wie is Dennis Alkmaar?

4. Bespreek dat even in het stadion onderling met elkaar en niet op Internet.

Lijkt mij ook niet dat de azfanpage mods dit goedkeuren?

10. Santos, friday en rienstra voorlopig maar even niet meer opstellen

11. De opstelling leek gelukkig weer eens ergens op! In de eerste helft heb ik ook goede dingen gezien, met veel druk en voorwaartse passes. Haps en Mühren waren voor mij de uitblinkers.

Rond de 35e minuut begonnen ze weer achteruit te lopen. zo zonde, want je moet een tegenstander van formaat niet alle ruimte geven om te voetballen.

Na een sterk begin vond ik Garcia steeds meer uit de wedstrijd raken. Op een gegeven moment liep hij overal verkeerd en dekte hij telkens niemand. Ook Friday was weer raar bezig. Ik mag hopen dat hij kwaliteiten heeft waar hij op gescout is die we nu niet van hem zien. Op dit moment is het gewoon lachwekkend wat hij allemaal doet (of juist niet).

12. Lekkere pot in de eerste helft, onbegrijpelijke terugval na rust. Het is nu toch wel duidelijk dat Rienstra, Dos Santos en Friday voorlopig niet meer in de basis thuishoren.
      Tankovic, Van Overeem en Bel Hassani zijn momenteel beter.
      Jammer voor Wuytens dat hij zo snel na rust die fout maakte en ook 2x te laat was bij de rebound.
      Vlaar en Haps waren weer prima, net als Alireza.
      Wout Weghorst moet geen rare gebaren naar de supporters maken.
      Hij heeft zo slecht gepresteerd de afgelopen maanden, dat hij niet raar moet gaan doen als hij weer eens scoort.

1. Eens met je hoewel Mattias ook duidelijk in dat rijtje thuis hoort. Rienstra twijfel. Maar heb gisteren genoten de eerste helft puntje van mijn stoel. Zit progressie in. Daar gaat het om. Wel apart dat negatievelingen Sharkie en Gerben niet reageren hebben die een ban gehad redactie?

1. Nee hoor, maar als er weinig te zeiken valt hoor je ze blijkbaar niet. 😉

2. Als de scouting opgelet heeft zou ik in de winterstop werk gaan maken van dumfries van Sparta Dat word een topper.

2. Als van den Brom was had ik van Overeem ingebracht in de tweede helft.

13. Fred Friday???!!! Aub jongens, hebben jullie ooit een slechtere AZ-speler gezien dan deze amateur. Hij zou het gras van de grond moeten vreten, maar nee hoor naast zijn beperkte kwaliteiten ook nog zo lui als een koala(hoop dat ik de koala niet beledigt heb trouwens..)
      Dos Santos kan net zo goed niet snel zijn want elke 1 op 1 tegen de keeper gaat er niet in. Lekker dan.

14. Dat er na de beste eerste helft sinds jaren hier toch nog zoveel negatieve reacties staan verbaasd me toch wel enigszins. Uitgezonderd die op Fred Friday dan, want dat kan natuurlijk echt niet. Op de tribune zitten vele amateurspitsen die wel kunnen voetballen maar geen YouTubefilmpje online hebben staan.

15. Heerlijke wedstrijd, spannend tot het einde en een wel terechte uitslag. In tegenstelling tot veel anderen vond ik Riensta behoorlijk spelen gisteren, met als hoogtepunt zijn steekbal op Muhren in de eerste helft. Ook ben ik, ondanks Wuytens zijn dure fout, voorstander van centraal duo Vlaar-Wuytens. Hij heeft een betere pass en is beweeglijker dan van Eijden. Ten slotte: Friday. Dit moet wel (voorlopig?) zijn laatste minuten zijn geweest. Een parodie op een parodie van een spits. Niet meer doen.

1. Rienstra speelde een degelijke eerste helft inderdaad met als hoogtepunt die steekpass (kan me trouwens niet heugen dat hij vaker iemand 1 op 1 voor de keeper heeft gezet), in de tweede helft zakte dat wel volledig in. Het is op zich een degelijke voetballer maar het ontbreekt hem aan enige vorm van diepgang en scorend vermogen, let maar is op hoe vaak hij de bal terug of breed speelt. Als je de top 4 wilt halen en europees wilt overwinteren is hij niet een speler die echt een toegevoegde waarde heeft naar mijn mening.

1. Helemaal mee eens, Rienstra was toch de zwakste schakel. Nauwelijks een bal vooruit, zie liever een middenveld met van Overeem, Wuytens en Lucassen. Verder heeft Muhren meerdere kansen nodig. Zijn inbreng heeft ook rendement, we vallen tenminste weer eens aan. Rochet heeft laten zien dat hij echt wel kan keepen, een aantal prima reddingen.(mag ook wel eens gezegd)

2. Tsjonge tsjonge, Rienstra geeft een mooie steekpas, maar voor de rest gaf hij heel veel slechte aanvoerpasses aan de aanval. En Dos Santos weet geen kansen te benutten. Friday, Dos santos and garcia ver onder de maat. Nutteloze spelers. In december veel betere versterking aantrekken en die 3 op de transferlijst. En nooit meer spelers bekijken via alleen maar video beelden. Scouts ook vernieuwen. Weghorst nu 2 keer makkelijk gescoord, maar blijft dit zo?? Het is en blijft niet DE spits voor AZ. Wuytens schuldig aan minimaal 1 tegengoal.

16. Wat opvalt bij AZ is als je de 2de helft neem dat het elftal ZICHZELF onder druk blijft zetten door bijna iedere pas onnauwkeurig terug te geven aan de tegenpartij!

17. Zeer vermakelijke wedstrijd, waarin AZ de eerste helft de wedstrijd al naar zich toe had moeten/kunnen trekken. Kansen genoeg op 2-0/3-0, maar niet effectief genoeg. Erg zwak Ajax, dat bevoordeeld werd door van Boekel door binnen 10 minuten AZ 3 gele kaarten te geven in de 1e helft, of te wel, 3 AZ-verdedigers spelen met de handrem erop. Op dat moment had hij de zwakke Rienstra moeten wisselen voor van Overeem.
      De wissel Garcia-Dos Santos, onbegrijpelijk?! Waarom geen Tankovic? Waarom geen Bel Hassani achter de fitste spits (Weghorst of Mühren), waarom Friday inbrengen?? Kom op JVDB, dat is toch amateurisme?
      Tweede helft overduidelijk voor Ajax, Wuytens zag er 2x niet goed uit, maar gerechtigheid dat de 2-2 viel.
      Toch overheerst het gevoel dat we in de 1e helft de wedstrijd hadden kunnen beslissen.
      Haps zo ongelooflijk goed (die zijn we kwijt in de winterstop), Vlaar constant, Alireza goed, Luckassen ook weer goed en 2 doelpunten van Wout goed voor z’n zelfvertrouwen.